Vučić: Znam šta nam je činiti, zaštitićemo naš narod na KiM /VIDEO/

Nakon jučerašnje brutalne akcije specijalnih jedinica Kosovske policije, na sjeveru Kosova danas mirno ali napeto. Povodom novonastale situacije na KiM predsjednik Srbije rekao je “Znam šta nam je činiti” ukoliko kosovski Albanci ponovo upadnu na sjever Kosova i dodao  da se nada da nikada nećemo imati priliku da vidimo na koji će način to uraditi.

Na sjeveru Kosova i Metohije danas mirno, ali napeto, poslije akcije interventne jedinice kosovske policije u sjevernom dijelu Mitrovice i u Zvečanu. U sukobima je povrijeđeno više civila. Ranjeni Srećko Sofronijević je stabilno i van životne opasnosti. Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je jučerašnja akcija na sjeveru Pokrajine bila multietnička, kao i da kriminalci,Srbi i Albanci sarađuju.

Cilj jučerašnje akcije kosovske policije nisu bile mjere koje Kurti opravdava borbom protiv krijumčarenja, kaže danas predsjednik Srbije, odnosno kako je rekao Vučic, borba protiv čokoladica, već isključivo provokacije i napadi na Srbe.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će zaštititi Srbe na KIM ukoliko budu napadnuti, Vučić je rekao da oni mogu da probaju sve što mogu protiv Srba pa će vidjeti šta će se desiti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sutra će u Nujorku u Ujedinjenim nacijama imati priliku da govori i o jučerašnjoj akciji na sjeveru pokrajine i to na sjednici Savjeta bezbjednosti.  Ništa se neće desiti na SB, imaju podršku velike petorke, rekao je danas Vučić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da se veoma pažljivo prati situacija u Sjevernoj Mitrovici, kao i da vrše snažan pritisak na Prištinu.

Portparol EU Peter Stano kaže da kontekst onoga što se juče dešavalo na sjeveru Kosova nije povezan samo sa borbom protiv korupcije, kriminala i šverca, već je dio šire slike odnosa između Beograda i Prištine, gdje su se, navodi, jednostrane i neekoordinisane akcije već pokazale kao izuzetno štetne i u suprotnosti sa onim što EU radi na normalizaciji odnosa dvije strane.

Ponašanje Prištine je prešlo crvene linije jer je upotrebljeno vatreno oružje protiv ljudi koji su mirno protestvovali, rekao je za RTS predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahtjeva da kontingent NATO “obuzda radikalne kosovske Albance”, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.