Vrijeme je svinjokolja, obavezan pregled mesa na trihinelozu /VIDEO/

Posljednja dekada novembra mjeseca ozvaničila je početak sezone svinjokolja u Semberiji. Tako i u veterinarske ambulante u ovom svinjogojskom kraju, svakodnevno pristižu uzorci mesa na trihinoskopske preglede.

U eri brojnih poskupljenja cijene trihinoskopskih pregleda u Semberiji nisu rasle,  ostale su na prošlogodišnjem nivou.

Pregled mesa vrši se metodom vještačke digestije i to je jedina dozvoljena metoda prema zakonodavstvu Srpske.

Od 100 svinja koje su hranjene i gajene pod istim uslovima jedna može da bude inficirana sa trihinelom spiralis.Tako da svaka životinja mora da se pregleda, prije konzumiranja mesa, ističe struka i naglašava da su samo registrovane veterinarske ambulante  ovlaštene da vrše trihinoskopski pregled mesa.

Praksa domaće veterine je da bilo koja pronađena larva trihinele meso stavlja van ljudske upotrebe, dok se trup životinje šalje na uništavanje spaljivanjem. Upornim radom i adekvatnim odgovorom struke i domaćina pojava trihinele  svedena je na minimum, međutim još uvijek ima sporadičnih slučajeva, ističe Pantić.

I ako se u semberskim selima svijest po pitanju kontrole i pregleda mesa svinja na prisustvo trihinele promijenila na bolje opet ima i onih koji nisu svjesni posljedica bolesti ukoliko dođe do zaražavanja kod čovjeka.

Ovo je parazitska bolest koju prenose glodari.

Govoreći o afričkoj kugi svinja doktor veterinarskih nauka Srđan Pantić napominje da ova bolest na naše područje može da dođe preko divljih svinja ali prije neovlaštenom trgovinom svinja uzimajući u obzir stanje po pitanju ove bolesti u zemljama regiona. I dok na svu sreću afričke kuge svinja na području Srpske nema, ovdje je za sada prisutna borba za konkurentnost domaćih uzgajivača svinja sa mesom koje stiže na tržište  iz uvoza.

Pantić ističe da se u Semberiji bilježi pad proizvodnje na farmama svinja ali i krupne stoke.

Uz dobru ishranu, kvalitetnu njegu i uslove držanja posla za veterrinare na stočarskim farmama nema. Pod kontrolom su i takozvane proizvodne bolesti koje se javljaju u zapartima. Glavni uslov svih problema u stočarstvu je ističe Pantić ne edukovan farmer, loša ishrana na šta dodatno utiče i neuređeno tržište.

Ptičji grip potvrđen je nedavno u jednom izolovanom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Gradišci. Semberija nije živinarski kraj, ali veterinari apeluju na one koji ipak drže piliće da objekte za smještaj živine drže zatvorenima kako bi se smanjio eventualni kontakt između domaćih i divljih životinja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *