Niska cijena mlijeka, skupa stočna hrana i nedostatak obradivih parcela odgađaju planove za širenje farmi /VIDEO/

Skupi su koncentrati, skupo je gorivo, skupo je sve što ulazi u proizvodnju mlijeka, a otkupna cijena mlijeka se ne mijenja godinama, upozoravaju iz udruženja koja okupljaju mljekare u Bosni i Hercegovini. Kažu da se u uslovima nerentabilne proizvodnje smanjuje broj grla i gase se farme. Proizvodnja se smanjuje i u Semberiji, a oni koji su imali u planu da proširuju farme, na trenutak su zastali, treba sačekati kažu neko bolje vrijeme.

Da održe proizvodnju nastoje Rikanovići u Brodcu koji su četvrta generacija u ovom poslu na svom imanju. Domaćin Duško priča da je uprkos iskušenjima uvijek bio optimista jer je kako kaže od malih nogu učen da se raditi mora.

Kao diplomirani ekonomista ostavio je Duško iza sebe dvije decenije rada u firmama kako bi se posvetio isključivo unapređenju poljoprivrede na svom gazdinstvu.

Poljoprivredu i selo treba voljeti, a da se u porodici Rikanović prenosila ta ljubav s koljena na koljeno dokaz je i Duškov sin Dejan koji sa svojom porodicom suprugom i troje djece živi i radi na selu. Mogao je kaže i drugačije.

Obrađuju 330 dunuma zemlje, od toga polovinu uzimaju pod zakup, baš kao i većina farmera u Semberiji jer je ovdje izražen problem usitnjenih posjeda. Ne može se pokupovati zemlja, zanavljati mehanizacija i ulagati u objekte istovremeno, jer za to je potrebna veća ekonomska snaga kažu poljoprivredni proizvođači u Semberiji.

Teška sušna godina na parcelama bez navodnjavanja porazila je prinose kukuruza, spakovali su farmeri i manju količinu silaže u silo-trenčeve, a na jesen su ih dočekale i visočije cijene koncentrovanih hraniva i svih žitarica, pa je jasno da stanje u mljekarskom sektoru nije sjajno. Na turbulentno tržište sa globalnog nivoa ne može se uticati, ali domaće farme i broj grla na farmama mogao bi se očuvati dodjelom hektara zemlje po kravi, kaže Duško.

Da bi se proizvodnja mlijeka održala sve su snage usmjerene da se obezbijedi hrana za muzna grla.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda tokom deset mjeseci ove godine skoro pa duplo je veća u odnosu na izvoz. Da utakmica za konkurentnost nije laka na tržištu kažu i domaći proizvođači mlijeka uzimajući u obzir činjenicu da se otkupna cijena mlijeka ne mijenja godinama.

Za razliku od cijena mlijeka kojima ne mogu biti zadovoljni, premija po litru mlijeka je kažu proizvođači trenutno najsigurnija zarada.

Proizvodnja mlijeka je zahtjevan i odgovoran posao, a s obzirom da je oslonjena na biljnu proizvodnju stanje u ovom sektoru diktiraju i klimatske promjene. Mnogi pritisnuti problemima odlučuju da odustanu od ovog posla, Rikanoviće ipak elan za radom ne napušta.

Prije pet godina zaživjela je intenzivna proizvodnja mlijeka na ovom gazdinstvu. Danas je dnevna proizvodnja kvalitetnog mlijeka oko 300 litara.

Raspolažu i neophodnom mehanizacijom kapaciteti objekata za smještaj grla su puni, a da su poljoprivredu zaobišle turbulencije krenuli bi i u širenje kapaciteta. Dječiji osmijeh, toplina doma i uređena farma na imanju Rikanovića, još jednom pokazuju da života na selu ima.

Uz volju, rad i trud održaće Rikanovići proizvodnju koje su se intenzivno prihvatili. Nadaju se boljim vremenima, jer pamte kako reče Duško da je teških momenata u poljoprivredi bilo i ranije, ali i da nisu izostala adekvatnih rješenja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *