Vrhunac vrućina u ponedjeljak: Talas ekstremne vrućine stigao u Srpsku /VIDEO/

Talas ekstremne vrućine nadvio se nad Srpskom, a da će vreline bariti. Najave prognostičara da će u narednim danima temperature biti i oko 40 stepeni, nisu obradovale građane Bijeljine.

Suša je u Semberiji bila i ranije, ali kakva se bilježi ove godine nije zapamćena kažu stariji Semberci.

Stiže i upozorenje ljekara da ekstremno visoke temperature i visoko UV zračenje mogu biti opasni za djecu i hronične bolesnike, ali i za zdrave ljude. Kako bi se rashladili u vrelim danima, mnogi su spas pronašli na bazenima. S druge strane kupališta na obalama dvije velike rijeke u Semberiji gotovo prazna ove godine.

Dok sunce prži zemlju, vatrogasci u Hercegovini se danima već bore sa požarima. Požar na području Bileće još je aktivan u rejonu sela Mirilovićima gdje je vatra oko kilometar udaljena od kuća, ali vatrogasci kontrolišu požarnu liniju.

Požar u opšini Jablanica i dalje je aktivan, a kako se radi o veoma nepristupačnom terenu Ministarstvu bezbjednostii BiH upućen je zahtjev za međunarodnu pomoć za gašenje požara iz vazduha. Požari i na području Čapljine

Juli ove godine bio je najtopliji mjesec na svijetu od početka mjerenja, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu novi rekord samo dodatno komplikuje već tešku situaciju izazvanu klimatskim promjenama u cijelom svijetu. Samo tokom posljednjih mjesec dana u Zlatiborskom okrugu požari su progutali oko 500 hektara četinarskih šuma. Prevencija je jedina zaštita kažu stručnjaci.

Vatrogasci-spasioci iz Srbije koji su danima branili grčka sela od požara na sjevernom dijelu ostrva Evija krenuli su kući, saopšteno je iz MUP-a.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *