“Komunalac”: U planu realizacija aktivnosti na odvajanju komunalnog otpada /VIDEO/

Jačanje ekološke svijesti građana i odvajanje komunalnog otpada – papira, stakla, plastike i organskog otpada u posebne kontejnere- plan je koji A.D. Komunalac planira sprovesti u šest tzv zelenih oaza u gradu. Riječi o tome bilo je između ostalog na psoljednjem zasjedanju gradske Skupštine u julu, kada je predstavljen izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ovog preduzeća.

Na posljednjoj održanoj sjednici gradske skupštine 16. jula, A.D. Komunalac je u izvještaju prikazao prihod od 5,1 miliona maraka i rashod od 6,4 miliona maraka. Gubitak u poslovanju ovog preduzeća nastao je isključivo zbog troškova rashodovanja nekretnina, odnosno parcela koje su izgubljene tokom sudskih sporova, a koje su iz vlasništva Komunalca prešle u vlasništvo Grada Bijeljina.

Najveće troškove ovo preduzeće imalo je prema regionalnoj eko deponiji, u iznosu od 1.1 milion maraka, odnosno 18 odsto sredstava. Komunalac vrši uslugu odvoza komunalnog otpada za više od 32.000 korisnika fizičkih lica i oko 2.000 korosnika pravnih lica. Cijena odvoza komunalnog otpada za fizička lica iznosi 11 feninga po kvadratnom metru. Kada je riječ o načinu obračunavanja naknade za odvoz smeća, rečeno je da bi bilo realno da se obračunavanje vrši na osnovu količine otpada, a ne po broju kvadrata domaćinstva.

A.D. Komunalac ima u planu, a to je ono i što je predloženo od strane odbornika u gradskoj skupštini, da se u narednom periodu radi više na ekološkoj svjesti građana i odvajanju ambalažnog otpada.

Komunalac A.D. trenutno ima potraživanja od 1,1 miliona maraka i naplatu od 78 odsto i nema kreditna zaduženja. Cijena deponovanja komunalnog otpada je za 14 godina povećana čak sedam puta. 2007 godine iznosila je oko 6,8 maraka, a danas je 42 marke. Uprkos tome ovo preduzeće posluje uspješno i bez velikih gubitaka. Poslovni i finansijski izveštaj su pohvalili odbornici u skupštini grada, rekavši da je to jedan od rijetkih izvještaja koji sadrži i mjere za unaprijeđenje poslovanja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *