Vrhovac: Prosječna plata da bude osnovica obračuna invalidnine

Savez ratnih vojnih invalida /RVI/ Republike Srpske zalagaće se da osnovica za obračun lične invalidnine bude visina neto plate u Srpskoj iz prethodne godine jer u tom slučaju ne bi bilo potrebe da se svake godine traži povećanje invalidnine u procentualnom iznosu, rekao je predsjednik Saveza Dragan Vrhovac.

Vrhovac je rekao novinarima nakon sjednice Predsjedništva ovog saveza da je sadašnja osnovica za obračun invalidnine 791 KM, dok je prosječna neto plata iz decembra prošle godine bila 1.212 KM.

On je naveo da je tema sastanka bila i zdravstvena zaštita RVI, dodajući da se jedan od zahtjeva odnosi na to da se specijalistički pregledi za ratne vojne invalide zakazuju najdalje za mjesec dana, a ne kao sada za više mjeseci da se čeka pregled.

Među zahtjevima u vezi sa zdravstvenom zaštitom su i da se određeni lijekovi sa liste B prebace na listu A, da se do kraja riješi pitanja nabavke ortopedskih pomagala, kao i da se ispred bolničkih ustanova obezbijede parking-mjesta za lica sa invaliditetom.

“Razmatrali smo slučaj iz Dervente u vezi sa predsjednikom Hrvatske /Zoranom Milanovićem/, što smo ranije osudili. Ima načina da se za takav i slični slučajevi preduprijede na način da pripadnici boračke populacije izađu na ulicu i blokiraju prolaz”, rekao je Vrhovac.

On je naveo da, kada se obilježava godišnjica stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, učesnici iz Srpske ne mogu uopšte prići toj ulici.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *