Vrh pandemije polovinom februara ? /VIDEO/

Virus korona potvrđen je kod 897 osoba u Republici Srpskoj, od kojih je 295 iz Banjaluke,a  103 iz Bijeljine dok je prijavljeno 12 smrtnih slučajeva, podaci su Instituta za javno zdravstvo za protekla 24 časa.

Posljednjih dana broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini premašio je cifru od šest hiljada. Narednih dana broj bi mogao bi biti i veći, jer nadležni očekuju da će omikron dostići vrhunac do kraja ove sedmice.

U Republici Srpskoj 24. januara počinje drugo polugodište. Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović rekla je za RTRS da je 68 učenika, osnovaca, pozitivno na virus, a ukupno 142 učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

U Srpskoj na snazi nove mjere. Period izolacije za zaražene korona virusom skraćen je na sedam dana, a ukinut je obavezan karantin za osobe koje su primile buster dozu vakcine, a koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem kovida. Narednog utorka biće uvedene i mjere koje se odnose na zdravstveni sistem i novi način testiranja u Federaciji BiH.

Omikron u Srbiji  ne usporava, kod hroničnih bolesnika daje tešku kliničku sliku. U kovid bolnici na Karaburmi danima se isti broj pacijenata otpusti i primi u jednom danu. Prosjek godina pacijenata koji su smješteni u ovoj bolnici pokazuje da je počela faza tokom koje se zaražavaju stariji.

Dodao je da je “pitanje za milion dolara” da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

Vrh pandemije očekuje sa polovinom februara . Na to će uticati dva faktora – aktuelne proslave i početak školske godine.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić rekao je  da trenutna situacija liči na pozitivan ishod po pitanju kraja pandemije, ali navodi da su oprezni jer nas je virus do sada nekoliko puta iznenadio.

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata na PCR testu  preko 11 hiljada novozaraženih. Slovenija je danas potvrdila 10.288 novih infekcija virusom korona i sedam preminulih.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.