Vode Srpske: Pojedine neformalne grupe lažima štete institucijama Srpske

Iz Javne ustanove “Vode Srpske” upozoravaju da pojedine neformalne grupe građana iznose neistinite i zlonamjerne navode o eksploataciji šljunka na području Republike Srpske, te ocjenjuju da je cilj takvog djelovanja da se lažima i obmanama nanese šteta institucijama Srpske.

“Upozorava se javnost Republike Srpske na laži i obmane neformalnih grupa građana `Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne` i `Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika`”, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

U saopštenju se ističe da je “najgrublja i smišljena laž predstavnika ovih grupa Ljubinka Đurića u kojoj je juče naveo da na području Semberije postoji samo jedna legelna lokacija na kojoj se nalazi šljunkara, a to je u Janji i da sve ono ostalo što se kopa na području grada Bijeljine praktično nelegalna eksploatacija šljunka”.

Prema evidenciji “Voda Srpske” u ovoj godini, aktivno je devet ugovora za održavanje riječnog korita, dislokacije i vađenja materijala iz vodotoka na teritoriji Republike Srpske, za rijeku Drinu, na području grada

Bijeljine, i to sa bijeljinskim izvođačima: “Bijeljina put”, “CSP”, “PGP Graditelj”, “Buk promet”, “DIS kompani”, “DMS kompani”, te “Jović SD” iz Ugljevika.

Osim toga, napominju iz “Voda Srpske” dio zemljišta u donjem toku rijeke Drine spada u nedefinisano pogranično područje između Republike Srpske i Srbije, pa na tom području postoji i više legalnih šljunkara po dozvolama koje je izdalo preduzeće “Srbijavode”.

“Javnost treba da zna da su na promotivnim materijalima pomenutih neformalnih grupa građana prikazane fotografije divljih šljunkara koje se ne nalaze na vodnom zemljištu Republike Srpske”, piše u saopštenju preduzeća “Vode Srpske”.

U saopštenju se ističe da se sumnja da su ovakve aktivnosti neformalnih grupa građana dirigovane iz nekih stranih centara moći koji imaju za svrhu da se institucije Republike Srpske u javnosti prikažu kao nesposobne, a s krajnjim ciljem da se pripremi teren da se nadležnost upravljanja vodama prenese sa Republike Srpske na BiH, slično kao što je to nedavno pokušano sa šumama.

“Veoma je važno napomenuti da pored navedenih, na području Republike Srpske djeluje nekoliko `neformalnih grupa građana` sa istim zadatkom”, navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća “Vode Srpske” navode da to i nisu grupe građana jer se pojavljuje samo par imena, te da je riječ zapravo o nekoliko pojedinaca, “koji zarad lične finansijske koristi nanose štetu institucijama Republike Srpske”.

U saopštenju se dodaje da je dokaz njihove /ne/ozbiljnosti i to što djeluju kao neformalne grupe građana, čime žele da izbjegnu pravnu odgovornost za svoje postupke.

“Javnost Republike Srpske treba da zna da nelegalna eksploatacija šljunka u manjem obimu svakako postoji, ali da nadležne institucije Republike Srpske, svaka u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, konstantno rade na tome da se iskorijene sve nelegane radnje”, ističe se u saopštenju.

U Bijeljini je juče održana ulična akcija ovih neformalnih grupa građana pod nazivom “Da li su nam rijeke krive”, na kojoj su aktivisti dijelili građanima promotivne materijale.

Koordinator u Centru civilnih inicijativa Ljubinko Đurić juče je novinarima u Bijeljini rekao, između ostalog, da na području Bijeljine trenutno postoji samo jedna legalna lokacija za šljunkarenje i ona je u Janji, te da je sve što se kopa mimo nje, faktički, nelegalno.

Đurić je naveo da su neformalne grupe građana “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika” i “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne” sa aktivnostima počele lani u slivu Bosne, u okolini Doboja, do Šamca, te ih proširili na područje rijeke Drine, konkretno Zvornika.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *