Vladika Fotije: Srpsku pokušavaju da uzdrmaju politički i pravno

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas da je svim Srbima u amanet ostavljeno da se očuva Republika Srpska, koju pokušavaju da uzdrmaju na politički i pravni način.

“Potrebni su nam mudri ljudi da se sačuvamo i opstanemo u ovo teško vrijeme”, ocijenio je vladika u besjedi u Hramu Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana u Ugljeviku, koji je danas proslavio slavu.

Episkop Fotije pozvao je Srbe da budu jedno sa svojom Crkvom, koja je čuvar vrlina i svake hrišćanske vrijednosti, pogotovo onoga što je božansko i neprolazno u svijetu, u kojem se zemaljske sile trude da sve to ponište.

“Srpski narod je mnogo puta stradao, ali se i obnavljao, obnavljajući svoje svetinje i duše. Vjerujem da će tako biti na našem raspetom Kosovu i Metohiji i na svim prostorima gdje danas žive pravoslavni Srbi”, istakao je vladika.

Slava hrama u ugljevičkom naselju Sjever proslavljena je Svetom ahijerejskom liturgijom, litijom, ophodom, obavljeno je lomljenje slavskog kolača, te služen parastos za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske sa ovog područja.

Hramovnoj slavi prisustvovali su i načelnik Ugljevika Vasilije Perić, kao i predsjednik Skupštine opštine Zoran Lazić.

Perić je čestitao slavu sveštenstvu, parohijanima i zahvalio episkopu Fotiju, za kojeg je istakao da neprestano okuplja vjerni narod podno Majevice u vjeri i ljubavi.

“U mjesnoj zajednici Sjever pomagali smo izgradnju hrama, gradili infrastrukturu i to je naš cilj i opredjeljenje i u narednom periodu kako bi zadržali stanovnike na ovim našim divnim prostorima”, rekao je Perić.

Starješina hrama protojerej-stavrofor Duško Tanacković čestitao je slavu vjernicima i poželio im da ih čuvaju Sveti Kozma i Damjan, te da podare zdravlja svim porodicama, posebno djeci.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *