Vlada Srpske potvrdila: U narednoj godini povećanje zarada

Nakon poslodavaca, o povećanju plata danas u Vladi kod premijera Radovana Viškovića i predstavnici Saveza sindikata.

Povećanjem, koje bi trebalo da iznosi između 14 i 22 marke nisu zadovoljni, jer je, kažu, sav teret na Vladi ali ne i poslodavcima.

Oni međutim kažu da nema mehanizma, kojima bi se svi poslodavci prisilili da povećavaju plate ali jesu za to da plate rastu 70 do 100 maraka godišnje.

Prosječna plata u oktobru u Srpskoj iznosila je 1.027 maraka, i najveća je dosad.

Vlada će nastaviti da radi na smanjenju poreskih i neporeskih davanja, s ciljem povećanja ličnih primanja – glavna je poruka predsjednika Vlade Radovana Viškovića delegaciji Saveza sindikata.

Po ovom osnovu Vlada bi se u budžetu za narednu godinu odrekla oko 80 miliona KM, koji bi bili usmjereni za povećanje zarada radnicima u Republici Srpskoj.

Međutim, sindikalci nezadovoljni povećanjem, ali njihova ljutnja nije usmjerena prema Vladi, već poslodavcima.

– Poslodavci se, u ovom trenutku, nisu odrekli nijedne jedine marke. Naravno da je, ako je to jedino povećanje, da je to sramno malo, da na troškove života i standard radnika, koji je u ovom trenutku izrazito težak, to ne znači skoro ništa – navela je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Vlada je uradila koliko je mogla, ali značajnijeg rasta plata ne može biti bez povećanja tehnološkog razvoja i produktivnosti domaćih preduzeća, odgovaraju iz Unije udruženja poslodavca.

Ipak, svjesni su da bez povećanja plata teško mogu da zadrže radnike.

– Zadnjih par dana, sve što pričam sa kolegama poslodavcima, svi su rekli da onoliko koliko je dala vlada da će i svi ostali uvećati, što uopšte nije zanemarivo – istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca.

Trivić dodaje da plate, posljednjih godina, rastu oko sedam odsto godišnje, i da ne stoje primjedbe da ih poslodavci ne povećavaju. Šta kaže statistika?

– Na godišnjem nivou plate rastu brže od cijena i ono što želim da naglasim da se to dešava i u prethodnom desetogodišnjem periodu da plate rastu malo brže od cijena. To se dešava i danas. Ako posmatramo samo zadnji mjesec, to se ne dešava, jer su plate realno manje 2,2 – 2,3 odsto, zbog navedene inflacije – naveo je Darko Milunović, v.d. direktora Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Sve to, ipak, nije dovoljno, poručuju iz sindikata i dodaju da svi radnici moraju imati plate od kojih će moći da pokriju bar osnovne troškove, koji su uračunati u sindikalnu potrošačku korpu.

U narednom periodu usredsrediće se, kažu, na pregovore o najnižoj plati, a njihov zahtjev je da ona iznosi 750 maraka.

– Ono što mogu sa sigurnošću reći je da će najviše, u odnosu na ove druge plate, rasti najniža plata. Koji iznos, još uvijek razgovaramo – pojasnila je Mišićeva.

– Mora postojati odnos između prosječne i najniže plate. To je kod nas oko 52 – 53. Mislim da samo dvije zemlje imaju veći postotak od nas. Tako da, stvar najniže plate nije stvar politike, nego stvar ekonomije – dodao je Trivić.

Minimalna plata trebalo bi da bude usaglašena do 6. decembra, ali je teško očekivati da dvije strane postignu kompromis i o ovom pitanju, pa će najvjerovatnije, ponovo morati da presječe Vlada.

Osim toga, iz Sindikata najavljuju da će im fokus biti i na povećanju plata radnicima kojima je Vlada direktni poslodavac i nastavku pregovora o izmjenama Zakona o radu.

(RTRS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *