Vlada Srpske će ograničiti maržu na osnovne životne namirnice /VIDEO/

Vlada Republike Srpske priprema uredbu za ograničavanje marže na osnovne životne namirnice kako bi pomogla građanima, a da ne ugrozi poslovanje nijednog poslovnog subjekta, najavio je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

On je rekao da će ova uredba biti obavezujuća za sve privredne subjekte u Republici Srpskoj, te da će inspekcijski organi kontrolisati njenu primjenu.

“Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo će u narednom periodu donijeti odluku da se odredi prihvatljivija cijena osnovnog hljeba za građane Srpske”, naveo je Šulić novinarima nakon sastanaka sa predstavnicima republičke Privredne komore i proizvođača pekarskih proizvoda.

Šulić je dodao da će osnovni cilj ovakve mjere Vlade i Ministarstva biti da se cijena hljeba ogranični na prihvatljivu cijenu.

On je rekao da je resorno ministarstvo konstatovalo da cijena osnovnog hljeba varira od grada do grada od opštine do opštine u Srpskoj i da se negdje kreće od 1,70 do 1,75 KM, dok u Banjaluci, Srbcu i pojedinim tržnim centrima dostiže i 2,55 KM.

Šulić je naveo da su proizvođači hljeba bili spremni da odrede određene količine hljeba pod uslovom da postoji socijalna karta i da cijena hljeba za te kategorije bude jeftinija.

“Trenutno nije izrađena socijalna karta u Republici Srpskoj i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske aktivno radi na tome i to nas čeka u budućnosti”, istakao je Šulić.

Šulić je rekao da je resorno ministarstvo na dosadašnjim pregovorima sa proizvođačima pekarskih proizvoda i Privredne komore Republike Srpske ponudilo maksimalnu cijenu hljeba od 1,90 KM.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ponovo donirala 500 tona brašna socijalno najugroženijim katergorijama u Republici Srpskoj.

Predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka Goran Grabovac rekao je da za pekare apsolutno nije prihvatljiva cijena hljeba tipa 500 od 1,90 KM koju predlaže resorno ministartvo.

“Troškovi proizvodnje hljeba nisu isti u Banjaluci, Trebinju i drugim mjestima. Cijena hljeba je slobodna i nema potrebe da se bilo ko ograničava”, istakao je Grabovac.

Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, republičke Privredne komore i proizvođača pekarskih proizvoda nije postignut dogovor o nižoj cijeni hljeba od brašna tipa 500 i njegovoj gramaži.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *