“Vječiti” studenti prokockali sve šanse

Desetine “vječitih” studenata u Republici Srpskoj prokockalo je posljednju šansu da završi fakultet, a jedina mogućnost da steknu diplomu je prelazak na novi program, ali to uglavnom podrazumijeva studiranje iz početka.

Rok za završetak studija za studente koji su fakultet upisali 2008. godine i ranije, po novom Zakonu o visokom obrazovanju, istekao je 31. oktobra. Izuzetak su studenti medicine i drugih fakulteta na kojima studije traju pet ili šest godina koji imaju rok do kraja akademske 2021/22. godine da završe studije.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Bulović istakao je da je na posljednjem sastanku studenata i  nadležnih u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS dogovoreno da je 31. oktobar posljednji rok za završetak studija po starom planu i programu, kao i da neće više biti produžavanja roka.

– To je, čini mi se, bila treća godina zaredom kako se starim studentima daje nova šansa. Žao nam je studenata koji su izgubili pravo na studiranje, bez obzira što im je ostao jedan ispit ili diplomski – kazao je  Bulović i dodao da su oni zaista imali dovoljno vremena da sve završe.

Prema njegovim podacima, najviše starih studenata bez diplome je ostalo na Pravnom fakultetu u Banjaluci i to njih 58, dok na Ekonomskom i Poljoprivrednom fakultetu do 31. oktobra studije po starom programu nisu stigla da završe po dva studenta.

– Od oktobra samo nas je jedna studentica kontaktirala da pita da li se može produžiti rok za završetak studija po starom programu. Opravdanje zbog čega još nije završila fakultet je bila udaja i odlazak u inostranstvo – kazao je Bulović.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić kaže da su imali nekoliko studenata kojima je ostao po jedan-dva ispita ili diplomski, a ima i onih koji su se već prebacili na novi program, jer nisu bili sigurni da će završiti do kraja oktobra.

– Najviše studenata po starom programu ostalo je na studijskom programu Biologija – kazao je Trbić.

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Darko Knežević rekao je da mnogo studenata koji su studirali po starom programu odustali od studija i prije roka.

– Naši studenti kad vide da im studije ne idu, uglavnom se nakon nekoliko godina ispišu sa fakulteta – kazao je Knežević.

Dekan Mašinskog fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik je rekao da bi studentima po starom programu, a koji su bili aktivni u prethodnom periodu, ipak trebalo dati još jednu šansu da završe studije.

–  Trebalo bi sprovesti anketu na oba javna univerziteta u Srpskoj da se vidi koliko je još ostalo studenata po starom studijskom programu. Koliko je njih bilo aktivno u proteklom periodu, a koji se uopšte nisu nikako pojavljivali na fakultetu, jer bi stvarno bilo šteta da neko zbog jednog ispita ili diplomskog ne završi studije – rekao je Kraišnik.

Dopis

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Bojić kaže da je na dopis studenata u septembru Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS odgovorilo da više nema produžetka roka za završetak studija po starom programu.

– Mi smo dali sve od sebe da se rok još jednom produži, međutim, studenti su sami prošle godine na sastanku sa resornim ministrom rekli da imaju dovoljno vremena do kraja oktobra 2020. da završe studije po starom programu, nakon čega je to i uvršteno u zakon – kazao je Bojić.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.