Višković: Zajednički cilj – jaka, stabilna i prosperitetna Srpska /VIDEO/

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je zajednički cilj i zadatak Vlade i dalje jaka, stabilna, prosperitetna Republika Srpska, sa punim, dejtonskim institucionalnim kapacitetima, sa kojima će biti u stanju adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve njenih građana.

Ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika te demografska obnova Republike Srpske – ključne su reformske oblasti koje će biti u fokusu nove Vlade Republike Srpske. Poručio je ovo na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, mandatar Radovan Višković, iznoseći program rada Vlade Srpske za naredni period.

Nova Vlada uspostaviće registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući zdravstveni sistem i javna preduzeća, kojim će biti obuhvaćeni svi zaposleni u Srpskoj koji platu primaju iz javnih sredstava, a posebna pažnja biće usmjerena na reformu javnih preduzeća

S ciljem poboljšanja standarda života građana, realno je očekivati rast realnog bruto domaćeg proizvoda, smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija, poručio je Višković. Nova Vlada Srpske nastavlja da vodi posebnu brigu o boračkoj polulaciji.

Najavljuje izradu socijalne karte Srpske, što će biti jedan od prioriteta.

Ističe da će najvažniji infrastrukturni pojekti biti, sa jedne strane, osnovni zamajac privrednog razvoja Republike Srpske, a sa druge dovešće do povećanja izvoza Srpske i obezbijediti dodatnu energetsku stabilnost. Uslijedila je i poslanička rasprava uz kritike iz opozicionih redova.

Višković je rekao i da će proces evropskih integracija biti jedan od prioriteta nove Vlade Srpske, ali i naglasio da će se Srpska protiviti bilo kakvim pokušajima zloupotrebe integracionog procesa za njeno slabljenje i oduzimanje njenih nadležnosti. Nova Vlada insistiraće i na stavu da Kancelarija visokog predstavnika u BiH treba biti zatvorena.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *