Višković: Uskoro uređena zakonodavna procedura u vezi sa kiseonikom

Vlada Republike Srpske će pripremiti potrebna akta i tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske već početkom sljedeće sedmice, te donijeti zakonom predviđena dokumenta kako bi zdrvstvene ustanove imale uredno snabdijevanje medicinskim kiseonikom, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

On je napomenuo da je kiseonik koji se danas koristi u zdravstvenom sektoru Republike Srpske isti kao što se upotrebljavao i prije ratnih dešavanja na prostoru BiH i poslije, te prije godinu, dvije ili prije pet.

“Uradili smo u referentnim, sertifikovanim ustanovama, analize iz svih naših bolnica i dobili potvrdu da kiseonik koji koriste naši pacijeniti jeste čistoće 99,92 i više, a medicinski kiseonik je onaj koji je čistoće 99,05”, izjavio je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske sa direktorima bolnica u Srpskoj.

Višković kaže da je analizu uzoraka kiseonika izvršila referenta ustanova, te da je utvrđeno da nema ništa što je štetno po zdravlje ljudi.

“Ne možemo da dopustimo, ne želimo i ne smijemo da bilo ko u Republici Srpskoj izgubi život zato što na tržištu nema dovoljnih količina kiseonika koji se naziva medicinski”, poručio je Višković.

On je dodao da će uraditi sve da obezbijede dovoljne količine kiseonika za potrebe zdravstva Republike Srpske.

“To danas radimo putem donacija, kako bi prošli kroz ovu situaciju, i naš zdravstveni sistem ima dovoljne količine kiseonika. Uredićemo to i zakonom i već od početka sljedeće sedmice Srpska će imati uređenu zakonodavnu proceduru po pitanju snabdijevanja kiseonikom zdravstvenog sektora”, istakao je Višković.

On je napomenuo da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala firmi “Meser” privremenu dozvolu koja je trajala pet godina, te da je stalnu dobila tek u martu ove godine.

“Kada mi tražimo da to uradi prema isporučiocima u Republici Srpskoj, odgovora nema. `Krajinagrup` je dobila dozvolu za promet kiseonika kao veletrgovac. Kisoenika nema ni na svjetskom, ni evropskom tržištu u onim količinama koje su potrebne, pa ni `Meser` nema dovoljne količine medicinskog kiseonika. I ovo što prodaje u BiH jednu količinu zove medicinski, a drugu prodaje kao što je radio i prije marta ove godine”, rekao je Višković.

On je dodao da je “Meser” kupovao kiseonik i od “Milojević gilje gas” kompanije iz Bijeljine i od “TGT tehnogas” Laktaši, te da je “ovo sve politika koja nema veze sa realnošću”.

On je rekao da je danas razgovarano o problemu koji je nametnut cijeloj BiH.

Višković je naglasio da je iz Republike Srpske sve pokušano da se riješi problem, ali da na drugoj strani nije bilo razumjevanja za rješavanje problema.

“Obraćali smo se Savjetu ministara, resornom ministru /Ankici/ Gudeljević, a imali smo i ministarsku konferenciju, kojoj je prisustvovao ministar Alen Šeranić”, rekao je Višković.

On je konstatovao da se politika previše umiješala u život običnog čovjeka, te da je danas jedna administrativna barijera važnija nego životi građana.

Premijer je rekao da to institucije i zdravstveni sistem Srpske ne mogu prihvatiti i neće dozvoliti.

“Obratili smo se i Agenciji za lijekove i tražili prolongiranje posljednjih odluka koje su donesene, u smislu da se dobije neki prelazni period kako bi se zdravstvene ustanove mogle prilagoditi odlukama Agencije, ali nema odgovora”, naveo je Višković.

On je dodao da se u javnosti forsira lažna priča da Republika Srpska ima izbor, da su dali “Krajinagrup” dozvolu kao veletrgovcu ili da postoji “Meser” kao proizvođač u BiH.

Višković je poručio da je dnevna potrošnja kiseonika u zdravstvenom sektoru Srpske oko 18 tona dnevno, a da “Meser” kisikana u Zenici može da proizvede dnevno 400 tona, od čega željezara troši 390 tona, što znači da “Meseru” ostane svega šest ili sedam tona.

Višković je rekao da je poznato da je “Meser” ranije uzimao kiseonik od firme kojoj se danas zabranjuje i distribuisao ga širom BiH, te naglasio da se ne može dozvoliti da se na takav način igra sa životima građana.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.