Višković: U realni sektor investirano više od milijardu KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada Srpske u protekle četiri godine investirala više od milijardu KM u realni sektor.

Višković je rekao da plate u Srpskoj rastu, da je minimalna veća nego u Federaciji BiH i Srbiji, dok je prosječna plata za jul iznosila 1.278 KM.

Povodom najavljenih protesta predstavnika sindikata uprave, radnika unutrašnjih poslova, doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu, Višković je rekao da je sve ispoštovano iz sporazuma potpisanog 1. juna prošle godine i da u ovom trenutku ne postoji mogućnost povećanja plata.

Premijer Srpske je pojasnio da zahtjev sindikata podrazumijeva dodatno povećanje plata po 100 KM po zaposlenom radniku, što na godišnjem nivou u bruto iznosi oko 100 miliona KM.

Višković je naveo da je iz ispoštovano da od avgusta svim radnicima koje zastupaju ovi sindikati linearno budu povećane plate za 100 KM.

“U januaru 2022. godine povećali smo plate za pet odsto, a u maju za 10 odsto”, rekao je Višković sinoć za RTRS i dodao da je ispoštovano i da od januara 2023. godine svim radnicima koji pripadaju ovim sindikatima, a imaju primanja manja od prosječne plate u Srpskoj, poveća plata za pet odsto.

Prema njegovim riječima, u ovom sporazumu je definisano i da će se u drugom kvartalu ove godine formirati zajednička radna grupa koja će analizirati inflaciju, stanje u budžetu, rast plata, troškove živote i na osnovu te analize predložiti eventualno povećanje plata.

On je rekao da Vlada predlaže da se ova radna grupa sastane u četvrtom kvartalu i da ponovo izvrši analizu, jer ne bježi od povećanja plata kada ima dovoljno sredstava u budžetu.

Višković je naveo da je Republika Srpska u mandatu sadašnje Vlade prvi put iskoristila Zakon o interventnim nabavkama, čime su obezbijeđene određene količine pšenice, ulja, soli, šećera i konzervirane hrane.

“U određenim periodima mi plasiramo ove proizvode u sve organizacije Crvenog krsta širom Republike Srpske od Trebinja do Novog Grada”, pojasnio je Višković.

On je rekao da će ovih dana ponovo biti dat nalog mlinarima da se samelje 500 tona brašna, koje će u ambalaži koja nosi znak Vlade Republike Srpske i ne može biti u prodaji, biti doznačeno Crvenom krstu Republike Srpske za dalju distrubuciju.

Višković je dodao da je ponosan na rad Vlade Republike Srpske, ističući da je zahvaljujući radu Vlade povećan Agrarni budžet za 105 miliona KM, povećane penzije 13,5 odsto, povećana boračka i socijalna davanja, plate, ostvarena zaposlenost od 290.000 ljudi, te omogućeni najniži koeficijenti zaduženosti.

On je rekao da Vlada pomaže u suzbijanju afričke kuge svinja i isplaćuje odštetne zahtjeve svinjara, navodeći da je do sada za te namjene izdvojeno više od 10 miliona KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *