Višković: Povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti u Srpskoj, te da je cilj ove odluke Vlade bio da zaštiti radnike.

“Nemamo nikakav značajan pad zaposlenosti u Republici Srpskoj za četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je i prije povećanja minimalne plate bilo otpuštanja radnika i zatvaranja firmi, te da se to dešava i sada, ali da to nije ništa dramatično u odnosu na isti period prošle godine.

“Ne stoji priča da povećanje minimalne plate predstavlja udar na privredu Republike Srpske”, rekao je Višković.

On je napomenuo da je sa povećanjem minimalne plate u Srpskoj povećana javna potrošnja, uplata sredstava u penzione, te fondove socijalne i zdravstvene zaštite, kao i prihodi od PDV-a.

Istovremeno, dodao je Višković, prosječna plata u aprilu je bila 1.392 KM.

“Moramo, uz sve poštovanje poslodavaca, da zaštitimo radnike, tako da ne nanesemo pretjeranu štetu poslovnoj zajednici, ali i da povećamo standard naših ljudi kako bi ostali ovdje i radili. To je bio cilj Vlade i mislim da smo zajedno u tome uspjeli”, rekao je Višković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *