Višković: Izmjenama zakona do smanjenja parafiskalnih nameta

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama s ciljem smanjenja parafiskalinih nameta i opterećenja privrede.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će nakon stupanja na snagu ovih zakona, koji su utvrđeni po hitnom potpupku, biti ušteđeno šest miliona KM.

“Navedena zakonska rješenja, čija primjena će biti od 1. januara, sastavni su dio budžeta i Ekonomske politike Srpske za narednu godinu i zato smo ih utvrdili po hitnom postupku. Cilj jeste smanjenje opterećenja na realni sektor, a što je i stav Vlade Srpske”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade Srpske.

On je istakao da je izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama propisano smanjenje takse za 30 odsto u narednoj i u 2022. godini, s tendencijom da ova zakonska obaveza bude ukinuta.

“Izmjenama Zakona o administrativnim taksama predviđena je ušteda od milion KM. Izmjenama Zakona o komunalnim taksama biće ukinuto šest taksi koje nisu imale značajan finansijski uticaj. Ono što je najznačajnije odnosi se na oslobađanje plaćanja takse na isticanje naziva poslovnog subjekta za firme koje nisu PDV obveznici”, pojasnio je Višković.

Vlada Republike Srpska usvojila je i Prijedlog odluke o stopama posebnih vodnih naknada.

“Do sada se plaćalo 0,01 KM po kubiku zahvaćene vode, a sada je prijedlog da se plaća 0,005 KM. Smanjenjem ove stope komunalna preduzeća će bez većih problema moći platiti naknadu”, kaže Višković.

On je naveo da je prudužen rok za korišćenje turističkih vaučera u iznosu od 100 KM do 31. decembra.

“Do danas je u Republici Srpskoj iskorišteno 22.000 turističkih vaučera, a rok za korišćenje vaučera produžen je do 31. decembra”, rekao je Višković.

On kaže da je Vlada Srpske pomogla Udruženje ugostitelja.

“Svi subjekti su bili uključeni u naše mjere koje smo preduzeli u aprilu i maju zbog smanjenog poslovanja. Neki su dobili plate, a neki plate i uplaćeni su im doprinosi i nisu tačni navodi da ništa nisu dobili”, rekao je premijer Srpske.

Višković je naveo da je Vlada usvojila zajedničku izjavu sa Vladom Srbije koja će sutra biti potpisana u Banjaluci prilikom posjete premijera Srbije Ane Brnabić.

On je ponovio da izgradnja zajedničkog energetskog objekta u gornjem slivu Drine ne znači privatizaciju “Elektroprivede Republike Srpske”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *