Sokolskom domu vraćen sjaj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić svečano su danas otvorili obnovljenu zgradu Sokolskog doma u ovom gradu kojoj su vraćeni stari sjaj i funkcionalnost.

Zgrada Sokolskog doma, koja je objekat pod zaštitom države, biće sjedište najmlađeg pozorišta Republike Srpske “Semberija” i svjetski proslavljenog Hora “Srbadija”.

Zgrada Sokolskog doma u Bijeljini izgrađena je 1929. godine u neovizantijskom ili srpsko-vizantijskom stilu.

Sokolski dom u Bijeljini je uglovnica u centru grada, u Ulici Kneza Ive od Semberije, a sagrađen je tridesetih godina prošlog vijeka, kada su u gotovo svim većim gradovima tadašnje Kraljevine Jugoslavije građene zgrade sokolara – vitezova sporta, ali i nacionalnog jačanja i otpora svakoj okupaciji.

Projekat za izgradnju uradio je poznati srpski arhitekta Momir Korunović, predvodnik nacionalnog stila, koji je u periodu između dva svjetska rata širom jugoslovenskih prostora izgradio više od 80 objekata različitih namjena, pretežno crkava, spomen-obilježja, sokolskih domova i pošta.

“Inspirisan srednjovjekovnim srpsko-vizantijskim sakralnim neimarstvom, tradicionalnom moravskom kućom sa lukovima, tekovinama art nuvoa, romantičarskog ekspresionizma, češkog rondo-kubizma i art dekoa, oformio je sinkretičku, prepoznatljivo autorsku varijantu nacionalnog stila”, rekla je ranije Srni bijeljinski arhitekta Ljubinka Stević.

Ona navodi da je zgrada Sokolskog doma u Bijeljini upravo građena u nacionalnom stilu – neovizantijskom ili srpsko-vizantijskom.

Prema riječima Stevićeve, u dokumentu “Analiza postojećeg stanja i revizija valorizacije kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa grada Bijeljina” iz 2002. godine, koji je urađen u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Sokolski dom valorizovan je kao objekat spomeničkih vrijednosti.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2019. godine proglašen je nacionalnim spomenikom, koji uživaju najviši stepen zaštite u Republici Srpskoj.

Nalazi se na parceli površine 1.143 metra kvadratna koja je u posjedu grada.

Bijeljinska Direkcija za izgradnju i razvoj grada uradila je kompletan glavni projekat rekonstrukcije, sanacije i adaptacije Sokolskog doma kojim su obuhvaćeni radovi na uređenju fasade i unutrašnjosti objekta, kao i zamjena instalacija vodovoda i kanalizacije, elektro-instalacija, grijanja i ventilacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *