Višković: Bez poskupljenja struje u 2024, više ulagati u obnovljive izvore energije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da neće biti poskupljenja struje u 2024. godini, te ukazao na značaj ulaganja u obnovljive izvore energije.

Višković je istakao da postoji spremnost i interesovanje investitora da se u Srpskoj proizvede više od 4.000 megavat-časova električne energije putem obnovljivih izvora energije.

“To su investicije vrijedne oko sedam milijardi KM u ovom momentu. Moramo biti svjesni činjenice da se neće moći realizovati svi projekti, prvenstveno zbog prenosne mreže, odnosno njenih kapaciteta, koja nije u stanju da prihvati toliku količinu proizvedene energije. Zbog toga je otvoreno i pitanje budućeg rada `Elektroprenosa BiH`”, pojasnio je Višković.

Prije početka skupa “Banjaluka energetski forum – uštedimo energiju”, Višković je istakao da je u Srpskoj pokrenut proces energetske tranzicije, i to putem instalacije solarnih panela na domaćinstva, što je jedna od mjera za ograničavanje cijena električne energije.

“Podrška EU je dobrodošla i uvijek su, bar deklarativno, podržavali ovakve stvari kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Mi ispunjavamo i obaveze iz energetske zajednice. Mislim da smo ovdje partneri. Ne može se prostor Balkana ili BiH izolovati u odnosu na čitavu Evropu”, istakao je Višković.

Kada je riječ o radu “Elektroprenosa BiH”, premijer Srpske je istakao da još nisu usvojeni ni planski dokumenti za ovu godinu, što je juče rekao i na sastanku u Sarajevu.

“To sam juče ponovio i kolegi Nerminu Nikšiću i svim partnerima za stolom da je krajnje vrijeme da se ozbiljno razgovara o nekim stvarima. Prenosnu mrežu treba dovesti u stanje da prihvati što više projekata iz oblasti zelene energije”, istakao je Višković.

On je rekao da će i u narednom periodu prilikom kreiranja zakonskih rješenja biti konsultovani stručnjaci, poslovna zajednica i investitori, te uvaženi stavovi sa današnjeg skupa.

“Zelena energija je nešto što je obaveza, ali je želja nas u Republici Srpskoj da pređemo sa energije koja zagađuje životnu sredinu. Većinu energije BiH, a s tim i Republika Srpska, dobija iz uglja i bitno nam je da pređemo na alternativne načine proizvodnje električne energije”, naveo je Višković. 

Odgovarajući na pitanje novinara o ugovoru za separaciju uglja u Rudniku i termoelektrani “Gacko”, Višković je rekao da je urađeno sve u skladu sa procedurama, odnosno po zakonu.

“Bili su i protesti građana zbog zagađenja. Dok ne izgradimo postrojenje za prečišćavanje uglja mi taj problem ne možemo riješiti. Riječ je o zdravlju ljudi, a da se ide u postupak redovne javne nabavke, taj posao se ne može završiti u narednih pet godina. Smatram da je na prvom mjestu zdravlje ljudi i treba poštovati građane koji žive na tom prostoru”, rekao je Višković.

Na otvaranju foruma okupljenima su se, osim premijera Viškovića, obratili ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić.

Prisutni su ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović i brojni privrednici.

Na forumu se očekuje više od 300 učesnika, uključujući regionalne proizvođače iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potencijalne korisnike, odnosno kompanije, predstavnike Vlade Srpske, EU, bankarskog sektora i međunarodnih organizacija.

Skup organizuje Unija poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.a


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *