U Srpskoj počela isplata pomoći za grijanje, novac stiže na 67.000 računa

U Republici Srpskoj danas je počela isplata pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva, a očekuje se da potrošači koji ispunjavaju uslove za finansijsku pomoć iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri EU, ovu pomoć dobiju u toku septembra.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske danas počelo isplatu pomoći za grijanje za penzionere, korisnike samostalne penzije u iznosu do 350 KM, posredstvom banaka i “Pošta Srpske”.

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske počelo je sa isplatom pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva za korisnike koji ovu pomoć primaju posredstvom banaka.

Nakon toga očekuje se nastavak isplate i za potrošače koji će novac primiti poštanskom doznakom putem “Pošta Srpske”.

U saopštenju se navodi da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476 KM.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite zaduženo je za isplatu sredstava za sljedeće kategorije potrošača: nezaposleni borci od prve do pete kategorije mlađi od 60 godina, koji su korisnici mjesečnog novčanog primanja na osnovu odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije, te borci od prve do pete kategorije stariji od 60 godina, koji se prema ažuriranim podacima iz evidencija Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite nalaze u stanju socijalne potrebe.

Resorno ministarstvo zaduženo je za isplatu sredstava i za korisnike penzije /osim srazmjerne/ u iznosu koji ne prelazi polovinu najniže plate utvrđene odlukom o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2023. godinu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske isplaćivaće sredstva za korisnike prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite, korisnike prava na dodatak na djecu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast dječije zaštite, te za lica starija od 65 godina pod uslovima propisanim odlukom o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima Vlade Republike Srpske, a koji su se našli na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću podsjećaju da je nakon sprovedenih procedura, Vlada Srpske utvrdila da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Republici Srpskoj više od 67.000.

Riječ je o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri za 2023. godinu EU. Cilj dodjele ove pomoći jeste ublažavanje posljedica negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize.

“Imajući u vidu veliki broj korisnika, kao i da je za određene potrošače potrebno provjeriti ažurnost nekih ličnih podataka važnih za isplatu pomoći, zahvalni smo svim korisnicima za strpljenje tokom ovog perioda”, navedeno je u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *