Vidović: Budžetski okvir za prošlu godinu ostvaren sa 4,46 milijardi KM /VIDEO/

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je budžetski okvir za prošlu godinu ostvaren sa 4,46 milijardi KM.

“Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu 3,68 milijardi KM ili oko 97 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos”, rekla je Vidovićeva obrazlažući u Narodnoj skupštini Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

Ona je navela da su poreski prihodi lani bili oko 3,4 milijarde KM, dok su prikupljeni indirektni porezi u iznosu od 1,68 milijardi KM.

Vidovićeva je rekla da su ukupni budžetski rashodi u 2022. ostvareni u iznosu oko 3,8 milijardi KM, a tekući u iznosu oko 3,37 milijardi.

“To govori da su budžetski prihodi veći od tekućih rashoda za oko 309 miliona KM, što pokazuje kondiciju našeg budžeta”, naglasila je Vidovićeva.

Resorni ministar rekla je da je uvoz pokriven izvozom za prva četiri mjeseca ove godine sa 80,2 odsto što je bolji procenat nego lani.

“Prosječna neto plata u aprilu bila je 1.265 KM. Inflacija pada i nadamo se da će padati do kraja godine. Inflacija je u decembru prošle godine bila 13,6 odsto, a prosječna u toj godini 12,7 odsto. Inflacija pada i u ovoj godini, a u aprilu je bila na nivou od devet odsto”, istakla je Vidovićeva.

Ona je poručila da Srpska, uprkos globalnim politikama i zahtjevima, te očekivanim teškoćama, ne namjerava da smanjuje plate i podiže kamatne stope, te da je cilj da se u Republici održi privredni razvoj.

Vidovićeva je podsjetila da se Srpska u 2022. godini zadužila za 599 miliona KM, a izdaci za otplatu duga bili su 445 miliona KM.

Ona je rekla da je ino-dug u 2022. godini redovno servisiran i da je za te potrebe izdvojen 303,1 milion KM, a za unutrašnji je isplaćeno 272 miliona KM.

“Za investicije iz budžeta lani je izdvojeno 231,2 miliona KM. Stanje novčanih sredstava na redovnim i namjenskim računima budžeta Republike Srpske na dan 31. decembar 2022. godine iznosilo je 471,1 milion KM”, navela je Vidovićeva.

Ona je naglasila je na kraju 2022. godine ukupni dug Srpske iznosio 44,6 odsto BDP, a javni 37,5 odsto BDP.

“Zaključno sa aprilom ove godine dug je korigovan, pa je ukupni na nivou od 40,8 odsto BDP, a javni 34,4 odsto BDP”, rekla je Vidovićeva.

Ona je konstatovala da je Srpska lani ostvarila BDP od 14,2 milijardi KM, što je realno više za 3,5 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Vidovićeva je napomenula da je neto plata u decembru 2022. godine bila 1.217 KM, što je više za 17,2 odsto u odnosu na isti mjesec 2021.

Ona je rekla da su i prošle godine plate i penzije povećavane, kao i boračka i socijalna davanja, uz isplatu jednokratnih novčanih naknada za brojne društvene kategorije.

Ministar finansija je rekla da su iz budžeta znatno subvencionisane firme koje su povećavale plate radnicima, kao i one koje su uvodile nove tehnologije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *