Vidović: Budžet Srpske stabilan, izmirene sve obaveze

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH, da bi kriza izazvana epidemijom virusa korona bila lakše i efikasnije prevaziđena.

“Centralna banka nije našla za shodno da omogući čak da platimo nešto u toku noći, ako treba platiti, na primjer, u Kini ili negdje drugo za neki lijek”, rekla je Vidovićeva nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ona je navela da trenutno Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona KM.

“Umjesto da Centralna banka sada kupi obveznice dva entiteta, pa da ta sredstva ‘upumpa’ u privredni i socijalni život Republike Srpske i Federacije BiH, to se ne dešava. Bilo bi normalno da bar 80 odsto tih sredstava budu ‘upumpana’ u sistem Srpske i Federacije, a da 20 odsto ostane. Ne postoji zemlja u svijetu koja je obuhvaćena virusom korona, a da centralna banka ne reaguje. To je samo u BiH”, ukazala je Vidovićeva.

Ona je poručila da nije tačno da je Republika Srpska tražila štampanje para, već da se smanji obavezna rezerva sa 10 na pet odsto i da se sredstva daju na raspolaganje bankama, privredi, budžetima.

“U ovakvoj situaciji, gdje smo ‘zakovani’ sa svih strana, nema drugog izbora nego da se, nažalost, zadužujemo. Berza zapadne Evrope je pala, tu je promet simboličan. Centralne banke štampaju sredstva da bi podigle svoju privredu i niko ne može očekivati da će neko od njih plasirati sredstva u BiH”, naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da postoje naznake od Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da će određena sredstva biti dostupna BiH, te da će Vlada Srpske u četvrtak razmatrati zaduženje kod Svjetske banke.

Vidovićeva je rekla da će Srpska tražiti i izmjene zakona koji se odnosi na punjenje budžeta BiH, te da bi bilo normalno, bar u ovakvoj situaciji, da svi budžeti zavise od toga kako se prikupljaju sredstva.

“Opterećenje za budžete Republike Srpske i Federacije BiH je i u tome što su svi troškovi na budžetima entiteta, od zdravstva, školstva, plata, penzija, socijalnih davanja i ostalo. Budžeti entiteta se pune u skladu sa prikupljenim prihodima, a budžet BiH po planu i uvijek je napunjen 100 odsto bez obzira koliko se sredstava prikupi”, rekla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je o ovim temama već duže vrijeme govori i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kojeg su pogrešno razumjeli da želi štampanje novca i inflaciju.

Ministar finansija Srpske je naglasila da je budžet Srpske stabilan i da se izvršavaju sve obaveze.

“Isplatili smo obaveze u martu, imamo namjeru da tako bude i dalje”, rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska prošle godine ostvarila suficit od 77 miliona KM, kao i da postoje određene rezerve.

Prema njenim riječima, u prvoj polovini marta ove godine prihod od direktnih poreza veći je za 17 odsto u odnosu na isti period lani, ali da je za 20 odsto manji u drugoj polovini marta.

“Ako posmatramo period januar-mart prihodi su manji za 40 miliona KM”, navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da je Vladi važno da očuva budžet stabilnim, ali da joj je jednako važno i da pomogne privredi, te će izmiriti poreze i obaveze za mart u iznosu od 16,5 miliona KM za sve koji su imali zabranu rada.

“U aprilu ćemo morati da im obezbijedimo ne samo poreze i doprinose već i plate za radnike. Naša je ambicija da obezbijedimo minimalnu platu sa porezima i doprinosima, a bilo bi dobro i da svaki poslodavac koji ima mogućnosti još radnicima isplati dio za platu”, rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, mogu se očekivati i veći problemi u industriji jer određen broj fabrika koje izvoze svoje proizvode neće moći to da rade, a biće i privrednika koji ne mogu da uvoze sirovine jer su tržišta zapadnih zemalja zatvorena.

Ona je dodala da će se i njima pomoći kroz poreze, doprinose i minimalne plate.

“Za budžetske korisnike i troškove treba oko 200 miliona KM mjesečno. Koliko će trebati za privredu ne možemo još procijeniti, osim za one koji ne rade. Bruto plata za njih je mjesečno 40 miliona KM, a porezi i doprinosi su 16,5 miliona KM”, zaključila je Vidovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *