Uzorana zimska brazda; Gotovo izjednačena ulaganja u proizvodnji kukuruza i pšenice /VIDEO/

Koriste semberski ratari decembarske dane bez padavina, pa vrijedno rade na svojim proizvodnim poljima. Njive duboko oru kako bi tokom zimskih mjeseci zemljište akumuliralo vlagu i spremno dočekalo proljeće i sjetvu kukuruza. Radi se punom parom i na imanju Lazića u Velinom Selu, a traktori sa njiva izlaze sa prvim sumrakom.

Radne mašine na visini zadatka, ovo je vrijeme kada su na scenu stupili plugovi. Učinak radova je dobar jer se značajnije ulagalo i u mehanizaciju sve kako bi se poslovi značajnije olakšali.

Duboka zimska brazda sada se formira na poljima gdje je sve do ljeta ove godine stasavala pšenica. U ratarskoj proizvodnji uz neophodnu agrotehniku, mora se pridržavati i plodoreda, kako bi se spriječila pojava bolesti i štetočina i osigurali bolji prinosi.

S obzirom da se opredijelio isključivo za ratarstvo, sjetvu pšenice na 20 hektara zemlje,  Ilija je završio u predviđenim rokovima. Na njegovom imanju postavljen je i jedan od makroogleda strnih žita na ovom području, pa je stanjem usjeva koji su u fazi nicanja kaže zadovoljan.

Nekada se podrazumijevalo da je kukuruz finansijski zahtjevnija kultura, sada je došlo vrijeme da i proizvodnja pšenice zahtijeva velika ulaganja.

Nekada je Ilija na ovim parcelama koje duboko ore sadio povrće. Od toga je odustao ali su u atarima ostale na dohvat ruke cijevi za navodnjavanje, pa će ukoliko klimatske promjene donesu sušno ljeto i dogodine, kukuruz na ovom potezu biti pokriven vodom.

Proizvodnja ratarica obezbjeđuje da se na ovom imanju iz godine u godinu zanavlja i mehanizacija. Polako koliko se moglo, nabavljale su se mašine i priključci. Da bi se ubrzala dinamika radova, stigle su na ovo gazdinstvo i dvije priključne mašine čiji je zadatak da u isto vrijeme siju i đubrivom prihranjuju njive u sezoni sjetve kukuruza i pšenice. Ova za pšenicu je jedinstvena na ovom području, pa je služila i kao sajamski eksponat.

Osim radova pri sjetvi ova radna oruđa obavljaju apsolutno sve radove u obradi zemlje pa se investicija u svakom smislu isplatila.

Iako je kukuruz trenutno na dobroj cijeni Ilija uskladišteno zrno još uvijek kako kaže ne namjerava prodati. Drži se provjerene prakse. Kukuruz sa njegovog imanja napušta skladište tokom ljetnih mjeseci.

Potražnje za kukuruzom ima jer je ova ratarica mnoge zbog suše rodom izdala ove godine.

Proizvodnji se ozbiljno pristupa, pa se i ostvaruju zavidni rezultati. Iskustvo i agrotehnika, ali i dobra plodna zemlja donijeli su i u ovoj sušnoj godini dobar rod kukuruza.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *