Na gazdinstvu Ivanovića u Amajlijama žitarica će biti i za stoku i za tržište /VIDEO/

Ivanovići u Amajlijama proizvode žitarice, drže muzna grla, tovnu junad i krmače prasilje. Svaštariti se kažu mora, a ovi poslovi se međusobno dopunjavaju pa je i održivost farme lakša, kada se iz vlastite proizvodnje obezbijeđuje i hrana za ishranu stoke.

Sumiraju se rezultati u decembru, godina je u svakom smislu bila teška i ne može se porediti sa 2020. godinom. U zavisnosti od kvaliteta zemlje i primjenjene agrotehnike ostvareni zavisili su i rezultati u ovoj godini ekstremne suše, a Ivanovići su kako kažu ono što su sa njiva iznijeli skladištili na imanju čekajući bolju cijenu.

Sudeći po aktuelnom stanju na tržištu sa žitaricama ukoliko ih ima na lageru sada bi se  moglo i do neke računice. Nastupilo je vrijeme u kojem je pšenica najtraženija roba, pa je dio uskladištenog hljebnog zrna ovih dana lako našao svog kupca.

Uskladišteno je napominje Predrag ove godine oko 190 tona kukuruza u zrnu, dijelom će ova ratarica završiti u ishrani stoke, dok će viškovi biti prodati na tržištu. Mora se razmišljati o zanavljanju proizvodnog ciklusa uz nastojanje da se održi stočarska proizvodnja, pa je strategija u poslu kažu na ovom gazdinstvu jasna.

Naročito je teško u sektoru svinjarske proizvodnje, koja pritisnutza prekomjernim uvozom, iz godine u godinu gubi bitku za konkurentnost, pa se proizvodnja na domaćim gazdinstvima evidentno je smanjuje. Nije lako ni održati stočarske farme.

Dok cijene žitarica i koncentrovane hrane rastu, cijena mlijeka ni izbliza ne pokriva ulaganja. I u sektoru tova junadi stanje nije sjajno.

Sigurnost za održivost domaće poljoprivrede daju proizvođačima podsticaji resornog ministarstva, ipak uslovi su u ovom sektoru teški pa mnogi o širenju posla na gazdinstvima sada ne razmišljaju.

Širenje proizvodnje na farmama sprečava i nedostatak obradivih parcela, ali i sve visočije cijene zakupa zemlje.

Ivanovići obrađuju 50 hektara zemlje, sa koje obezbjeđuju hranu za stoku na farmama, obezbjede se i viškovi koji su ove godine u vrijeme gotovo svakodnevnih poskupljenja od velikog značaja za proizvođače, koji će žita imati i za tržište.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *