Jesenje krečenje stabala čuva voće od štetočina i zimskih mrazeva /VIDEO/

Nadprosječno visoke decembarske temperature koriste semberski i podmajevički voćari kako bi uredili voćnjake i pripremili ih za iduću proizvodnu sezonu. Kako bi spriječili pojavu bolesti i štetočina sprovode se mjere higijene koje sprovode krečenjem stabala ili takozvanim kupanjem voća bakarnim preparatima.

U profesionalnim zasadima voća stanje je daleko bolje jer se pomotehničkim mjerama pristupa redovno, s druge strane u amaterskim voćnjacima ima stabala koja su poprilično zapuštena i koja zahtijevaju urgentnu njegu.

Jasno je da voćnjak bez ulaganja i održavanja ne može ispoljiti svoj rodni potencijal, te da je u onim zasadima koji su nekoliko godina čekali na orezivanje ili zaštitu, teško stanje dovesti u red.

Poslovi u voćnjacima su zahtjevni, pa ih vlasnici zasada uglavnom povjeravaju onima koji su vješti i koji se uslužno bave ovim poslovima. Osim radnika koji su angažovani na izvođenju radova u zasadima na zadatku je i adekvatna oprema.

Kasna jesen je i vrijeme rezibe voćnih stabala. Rezidba je postupak koji omogućava formiranje i održavanje krune voćnih stabala, uspostavlja se odnos između vegetativnog rasta i rodnosti, svaka grana dobija svoj prostor, obezbjeđuje se dobra osunčanost svih grana bez zasjenjivanja i dobra prozračnost krošnje.

I ako se na tržištu bilježi rast cijena kada je o imputima u voćarstvu riječ, cijene uslužnih radova na orezivanju i prskanju voća nisu korigovane kaže Marinković.

Ove vrijedne mlade ljude zatekli smo u jednom voćnjaku šljive u Vršanima koji je u sedmoj godini starosti, gdje su obavljali zaštitu stabala krečenjem.

Ima i onih koji na jesen zanavljaju ili podižu nove voćnjake. Na ovom području najveće je interesovanje za formiranje zasada šljive. Akcenat se u svakom slučaju stavlja na odabir kvalitetnog sadnog materijala kako ne bi došlo do problema.

Dvadesetjednogodišnji Nedeljko lako se kaže odlučio da krene u ovu priču i tako sebi obezbijedi posao na domaćem terenu koji će mu u isto vrijeme obezbijediti neku računicu.

Posla prije mraza i snježnih padavina ima i u okućnicama, a kada je o održavanju hortikulturnih biljaka riječ. Sadnice čempresa i tuja zahtijevaju poseban tretman.

Osim orezivanja u ovo doba godine tuje i čemprese treba i adekvatno zaštititi. Poznato je da prema svojim zahtjevima za zemljištem, vodom, hranom i temperaturom tuja najbolje uspijeva u regijama kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, ali bez velikih snježnih padavina.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *