Uvoz guši domaću lubenicu

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je Savjetu ministara zahtjev da se obustavi uvoz lubenice da bi domaći proizvođači dobili priliku da svoje proizvode plasiraju na domaće tržište.

Naime, u Bosni i Hercegovini je u prvoj polovini godine veoma dominantan uvoz lubenice, na listi uvoza se može pronaći nekoliko zemalja, a samim tim domaći proizvođači su stavljeni na začelje ove liste.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istakao je za “Nezavisne” da uvoz lubenice guši domaću proizvodnju.

“Ovo je standardna priča s kojom se suočavamo svake godine. Uvoz je toliko drastičan da maksimalno guši sve naše domaće proizvođače, obara cijenu i oni ne mogu da prodaju svoju robu na domaćem tržištu”, rekao je Bićo.

Kako je rekao, bilo bi dobro da Savjet ministara upotrijebi mehanizme koji su neophodni da se zaštite domaći poljoprivrednici.

“Potrebno je zabraniti uvoz dok ima naše robe, te što prije pronaći konkretno rješenje, a ne da poljoprivrednici moraju davati svoju robu za male pare”, rekao je Bićo.

Prema njegovim riječima, cijena koju otkupljivači nude proizvođačima je veoma niska.

“Cijena koju nude otkupljivači je niža nego inače, odnosno 0,20 KM po kilogramu”, rekao je Bićo, navodeći da je proizvođačima neophodna pomoć.

Kako su za “Nezavisne novine” potvrdili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz lubenice za prvih šest mjeseci je višestruko veći nego izvoz.

“Za prvu polovinu tekuće godine u BiH su uvezena 11.820.482 kilograma lubenice u iznosu od 6.517.782 KM”, navode iz UIO.

Kako ističu, ovogodišnji uvoz dominira iz 13 zemalja.

“Najviše je uvezeno iz Turske, i to 6.263.060 kilograma, zatim iz Albanije – 4.206.584 kilograma, te iz preostalih zemalja uvoz je nešto manji”, podaci su UIO.

Kada je riječ u izvozu, tu je dominantna samo jedna država, odnosno lubenice iz Bosne i Hercegovine se mogu jedino pronaći u Crnoj Gori.

“Izvoz lubenice za prvu polovinu godine je 19.160 kilograma u iznosu od 9.368 KM”, navode iz UIO.

Podsjećamo, lubenice su donedavno koštale i do dvije KM po kilogramu, ali kako joj se bliži vrhunac sezone, cijena opada, pa se tako u marketima  kreću od 0,60 KM, a kod uličnih prodavaca su nešto skuplje, odnosno 0,80 KM po kilogramu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je zahtjev koji je podnijelo Udruženja poljoprivrednika Federacije u potpunosti opravdan, te da imaju punu podršku od strane poljoprivrednika iz Srpske.

“Konstantno imamo problem s prekomjernim uvozom u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje, što nas direktno ugrožava”, rekao je Marinković.

Kako je dodao, poljoprivrednici se godinama unazad bore sa ovim problemima.

“Godinama ne možemo da plasiramo svoj proizvod na domaće tržište, što je veliki problem, a svi znamo koliko su skupi inputi u svim sektorima, a naročito ove godine, zato smatram da je ovaj zahtjev opravdan”, rekao je Marinković.

(Nezavisne)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *