Usvojeni budžet i program ekonomskih reformi

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku budžet Republike Srpske za narednu godinu u iznosu od 3,795 milijardi KM.

Budžet za narednu godinu biće usmjeren za saniranje negativnih posljedica pandemije virusa korona, očuvanje privredne aktivnosti i radnih mjesta, te podrške zdravstvenom sektoru.

Na posebnoj sjednici usvojen je po hitnom postupku Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godina u kome se ističe da se može očekivati oporavak privrednog rasta po stopama 2,6, te 3,2 i tri odsto respektivno, kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

U periodu 2021-2023. godina biće nastavljena inicijativa i reformski procesi koji su započeti u prethodnom vremenu.

Usvojen je po hitnom postupku Zakon o izvršenju budžeta Republike Srpske za narednu godinu.

Poslanici su usvojili po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, s ciljem usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske.

Narodna skupština Srpska usvojila je po hitnom postupku dopune Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama čiji je cilj jednostavnije finansiranje, finansijsko rasterećenje, te poboljšanje likvidnosti i solventnosti javnih preduzeća.

Usvojene su i odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska, o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske, te o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu.

Nakon glasanja poslanika, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu sjednicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *