Usvojen Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predviđa da roditelj koji odluči da brine o djeci ima pravo da prima platu od najmanje 750 KM mjesečno.

Predstavnica Ministarstva porodice, omladine i sporta Јelena Kurtinović precizirala je da da se ovim zakonom uspostavlja pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno, u mjesečnom iznosu od neto 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti da ispuni i uslove za penziju.

Ona je navela da je bitna novina zakonskog rješenja i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece, a primjena zakona predviđena je od 1. januara 2023. godine.

Parlament Srpske usvojio je po hitnom postupku i Zakon o dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Prethodno je Narodna skupština Republike Srpske, na petoj posebnoj sjednici, usvojila set zakona o povećanju plata u javnom sektoru.

Od 1. januara za pet odsto biće povećane plate zaposlenima u prosvjeti, zdravstvu, kulturi, MUP-u, pravosuđu, javnim službama, čija je plata sada manja od 1.200 KM. Povećanje će biti primjenjivano od januarske plate.

U budžetu je za ovu namjenu izdvojeno 16,5 miliona KM.

Posebna sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra u 10.00 časova.

(RTRS)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *