Usvojen set zakona kojima se povećavaju plate za pet odsto

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas set zakona o izmjenama zakona o platama kojim će od naredne godine biti povećane plate za pet odsto svim zaposlenim u javnom sektoru kojima je plata manja od prosječne koja iznosi 1.211 KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi o usvojenom setu zakona o izmjenama zakona o platama u javnom sektoru, da je Srpska tokom godine usmjeravala prihode prema stanovništvu da bi bili suzbijeni negativni efekti inflacije.

Ona je istakla da su tokom godine u više navrata povećavane plate, te da se to vršilo i kroz poreske olakšice poslodavcima.

“Prosječna plata u Republici Srpskoj u novembru veća je za 20,6 odsto u odnosu na novembar 2021. godine. To je zvanični statistički podatak”, istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Srpske stanovništvu podijelila 625 miliona KM za plate, penzije, socijalna i boračka davanja.

Vidovićeva je rekla da inflacija u Republici Srpskoj u novembru iznosi 14,7 odsto i manja je nego u Federaciji BiH.

Ona je istakla da će penzije u Srpskoj u narednoj godini biti povećane od 13 do 14 odsto.

Vidovićeva je rekla da je javni dug Republike Srpske pet milijardi i 64 miliona KM i iznosi 36,1 odsto BDP-a.

“Republika Srpska nije prezadužena”, rekla je Vidovićeva.

Po hitnom postupku poslanici su usvojili Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Srpske, Zakon o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, te Zakon o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Usvojeni su i Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Srpske, Zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *