Usvojen prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona /VIDEO/

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Da bi danas usvojeni zakon stupio na snagu, mora ga u istom tekstu odobriti i Predstavnički dom, a zbog odnosa snaga u tom domu male su šanse da se to dogodi. Ipak, ukoliko prođe i u Predstavničkom domu, izbori u oktobru biće održani prema izmjenjenom i dopunjenom izbornom zakonu, kaže Dragan Čović.

Ustavni sud je zaključio da prijedlog izmjena izbornog zakona, kojeg je u parlamentarnu proceduru u aprilu uputio HDZ BiH, nije štetan po vitalne nacionalne inetrese Bošnjaka otvarajući na taj način prostor da se o tom prijedlogu izjasni Dom naroda, koji je danas i usvojio prijedlog HDZ. Riječ je o zakonskom aktu čiji predlagači su delegati Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak

Tokom rasprave Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović kaže da bi usvajanje ovakvog prijedloga prekršilo dogovore iz Brisela, na šta je reagovao Dragan Čović.

Moglo se čuti i da od danas usvojenog prijedloga neće biti ništa.

Hrvatski narodni sabor saopštio je da predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predstavljaju priliku da konačno bude spriječen nastavak svih oblika diskriminacija, političke majorizacije i da se vrati taj zakon u okvire Ustava BiH. Iz HNS-a su podsjetili da je pokušaj Kluba Bošnjaka da, bez ikakvih osnova, stavi veto na ovakav prijedlog zakona pao na Ustavnom sudu BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *