Ustavni sud odbacio Petrovićeve prijedloge o ocjeni ustavnosti odluka o opozivu

Ustavni sud Republike Srpske odbacio je prijedloge gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka Skupštine grada Bijeljina o opozivu, saopšteno je iz gradske Skupštine.

“Ustavni sud Republike Srpske je ocijenio da akti Skupštine grada Bijeljina i Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljina nemaju karakter opšteg pravnog akta čiju ustavnost i zakonitost Ustavni sud Republike Srpske ocjenjuje, pa je odlučio da zbog nenadležnosti odbaci ove prijedloge”, navedeno je u obrazloženju.

U saopštenju iz gradske Skupštine navodi se da je gradonačelnik Bijeljine podnio prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o imenovanju Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika grada Bijeljina i Odluke o pokretanju postupka o opozivu gradonačelnika Bijeljina, koje je donijela Skupština grada Bijeljina.

Osim toga, gradonačelnik Bijeljine podnio je i prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o određivanju biračkih mjesta za izjašnjavanje građana o opozivu i Pravila o radu Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika grada Bijeljina, koje je donijela ta komisija.

U saopštenju se navodi da je gradonačelnik Bijeljina sa svojim pravnim timom podnio je sedam akata kojim je od nadležnih sudskih i drugih instanci tražio nadzor i ocjenu zakonitosti odluka o opozivu i formiranju Komisije za opoziv, odnosno njihovo poništenje smatrajući da su prekršene brojne zakonske odredbe, međutim, do sada nijedna sudska i druga instanca, od kojih je tražen nadzor i ocjena zakonitosti, nije potvrdila ili usvojila navode Gradonačelnika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *