Uskoro subvencije za solarne panele

Građani Republike Srpske uskoro će moći da apliciraju za subvencionisane solarne panele od “Elektroprivrede Republike Srpske”, a postvljanje na krovove kuća trebalo bi da počne krajem godine, rekao je direktor ovog javnog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da u “Elektroprivredi” očekuju 10 odsto mili 50.000 korisnika subvencionisanih solarnih panela.

“Realno je da aplikacija bude 1. juna na snazi i trajaće neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom naredne moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama”, izjavio je Petrović za “EvroBlic”.

Prema njegovim riječima, subvencionisani solarni paneli za građane su omogućeni Zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je u februaru usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Novi zakon, naveo je Petrović, omogućava koncept takozanih prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

“To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji koji im budu odobreni plasiraće u mrežu”, pojasnio je Petrović.

“Elektroprivreda” će, navodi Petrović, isporučivati manjkove kada prozjumerima bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

“Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama”, rekao je Petrović.

On je naglasio da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim objaktima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *