Limenke i tegle prerađivačima voća i povrća diktiraju otkup

Pred prerađivačima voća i povrća u Republici Srpskoj brojni su izazovi, a ukoliko ne budu mogli da obezbijede dovoljne količine ambalaže pojedini kažu da neće ni otkupljivati ovogodišnji rod.

Iako će pogoni raditi punom parom, tek kada prve sorte voća i povrća dospiju za berbu, u preduzećima koja se bave preradom ističu da osim vremenskih prilika, koje su ključan faktor u ovom poslu, ove godine na poslovanje i te kako utiču kretanja na svjetskim berzama i poskupljenja ambalaže, sirovine i svega što ima veze sa ovom vrstom proizvodnje.

Direktor preduzeća “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da do kraja sedmice očekuje preciznije informacije od dobavljača ambalaže te da će tek nakon toga kreirati plan otkupa voća i povrća.

– Cijene rastu na dnevnom nivou tako da kalkulacija koju napravimo danas, sutra više ne važi. Limenka je poskupjela za 115 odsto, tegle i poklopci sa 600 maraka za tonu otišle su na 1.800 KM, ulje, folija, sve je poskupjelo – kazao je Filipović.

Naglasio je da bez ambalaže ne mogu spremiti proizvode i plasirati na tržište tako da je planirati bilo šta u ovom trenutku nezahvalno.

– U situaciji smo da čekamo da se smire tektonski poremećaji na tržištu, jer bilo bi potpuno neozbiljno ugovoriti otkup voća i povrća pa sutra kad to dospije slagati proizvođače jer nemamo ambalažu ili otkupiti i da nam strune ispred fabrike – rekao je Filipović.

Dodao je da “Sava Semberija” trenutno pravi džem od šipka iz Srebrenice koji plasira u inostranstvo, a za to naglašava, imaju nešto ambalaže u zalihama.

Pomoćnik direktora za marketing u banjalučkoj “Vitaminki” Bojan Mijatović rekao je da će od cijene repromaterijala zavisiti i cijena njihovih proizvoda.

– Kupujemo i ambalažu i sirovinu i sve to će uticati na finalnu cijenu proizvoda. Što se tiče količine sirovine koju ćemo prerađivati biće ista ili veća nego prošle godine – rekao je Mijatović i dodao da “Vitaminka” trenutno priprema sokove.

Naglasio je da sezona proizvodnje u ovom preduzeću kreće u septembru kad dospije voće i povrće.

Sezonci

U prerađivačkim pogonima u sezoni kada dospiju voće i povrće bilo je posla i za sezonske radnike. U preduzećima najavljuju da će tu praksu nastaviti.

– S obzirom na to da generalno na tržištu nedostaje radne snage, lani smo imali poteškoća kod angažovanja sezonaca, ali smo ipak uspjeli da iznesemo sav posao. Nadam se da će ove godine radnika biti više – rekao je Bojan Mijatović.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.