Uskoro dogovori o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ruskog gasa /VIDEO/

U regionu glavna tema svih razgovora su nedavno održani parlamentarni predsjednički i lokalni izbori, a i predsjednik Putin razgovarao je sa Vučićem kako o izborima tako i o energentima koje Rusija distribuira širom svijeta. Mnogi svjetski zvaničnici oglašavaju se po pitanju stanja na Kosovu i Metohiji:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su danas o najvažnijim pitanjima. Kako se navodi u saopštenju Predsjedništva Srbije, Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobjedi SNS na parlamentarnim izborima.

“On je ovom prilikom poželio predsjedniku Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose”, navodi se dalje.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast, što je dobar znak naše uspješne saradnje. Predsjednik Vučić je upoznao predsjednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije. U prethodnim nedjeljama i analitičari su redovno komentarisali stanje energenata na svjetskim berzama.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj i komesar za pristupanje Oliver Varhelji pozdravili su iz Brisela učešće svih političkih snaga na izborima u Srbiji i najavili zajednički rad sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i novom vladom na pridruživanju Srbije EU. Žozep Borelj i Oliver Varhelji pozvali su nove vlasti u Srbiji da nastave i ubrzaju reforme, ali i da se usklađuju sa pozicijama EU, uključujući i sankcije prema Rusiji.

Reforme koje Srbija provodi sve su približnije zahtjevima Evropske unije, a u narodu već odavno vlada strah da će određene odluke dovesti u pitanje status Kosova i Metohije kada su u pitanju granice države Srbije. Na ovu temu govorio je i ambasador Palestine u Srbiji, Mohamed Nabhan i izjavio je da se stav Palestine, koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, neće mijenjati.  Kosovo onlajn prenosi da je Nabhan  rekao da se Palestina, kada je riječ o KiM, rukovodi sa dvije principijelne stvari – poštovanjem Rezolucije UN 1244 i zalaganjem za pregovore Beograda i Prištine.

Kosovo je kroz svoje postojanje u okvirima RS doživjelo mnogo udara i promjena, a bombardovanje je samo jedna od nedaća koje su državu Srbiju zadesile. Danas se navršava tačno 81 godina od nacističkog bombardovanja Beograda u kome je prestonica tadašnje kraljevine bila gotovo uništena.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je na Novom groblju položio vence u Aleji žrtava bombardovanja Beograda aprila 1941.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *