Usaglašena procedura za besplatan prenatalni test za sve buduće majke /VIDEO/

Na današnjem sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem održanom u Banjaluci finalizovana je ideja o besplatnom prenatalnom testu za sve buduće majke u Srpkoj i usaglašeni su proceduralni koraci za njenu realizaciju.

Tokom današnjeg sastanka sa ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem finalizovali smo ovu sjajnu ideju i usaglasili proceduralne korake za njenu realizaciju – izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Istakla je da je ovo još jedna mjera u nizu pronatalitetnih mjera u Srpskoj.

– Ovom mjerom želimo postići da budući roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način -istakla je Cvijanović.

Cvijanović je predložila je da Vlada Srpske u okviru postojećih programa novih mjera pronatalitetne politike uvrsti i mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Republici Srpskoj.

Navela je da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema Srpska.

Predsjednica Srpske je podsjetila da ovo nije jedina mjera koju je ona predložila u oblasti pronatalitetne politike, navodeći da su u pitanju tri pokušaja besplatne vantjelesne oplodnje, a rezultat toga je više od 1.600 rođenih beba u Srpskoj, i to zahvaljajući podršci Vlade.

Šeranić je zahvalio Cvijanovićevoj za inicijativu da se u nove mjere pronatalitetne politike uvrste i besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj i dodao da će te mjere biti realizovane kroz usvajanje izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i novog zakona zdravstvenom osiguranju, te kroz adekvatna uputstva i pravilnike.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *