Uručeno 28 detašmana privrednim društvima za rad u njemačkoj

U privrednoj komori Republike Srpske dodijeljeno je 28 detašmana privrednim društvima iz Srpske za rad u Njemačkoj, za detašmansku 2022/2023. godinu.

Predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić rekao je da je od tog broja 21 preduzeće koje je već korisnik detašmana, dok je sedam novih.

“Riječ je o renomiranim privrednim društvima, koji uspješno posluju u Srpskoj, te su prošle godine u Srpskoj imala prihod od oko 190 miliona KM, dok je 21 preduzeće koji su koristili detašmane u Njemačkoj prošle godine ostvarili prihod od 56 miliona KM”, rekao je Ćorić.

On je naveo da preduzeća zapošljavaju oko 2.300 radnika.

On očekuje da će ovi rezultati u ovoj detašmanskoj godini biti i veći, zbog sedam novih prijavljenih respektabilnih preduzeća.

Predsjednik komisije za dodjelu detašmana Nenad Stanišljević rekao je da detašmani omogućavaju preduzećima iz Srpske da u Njemačku šalju radnike, koji su u Srpskoj prijavljeni na penziono i socijalno, a plata i porez se isplaćuju po zakonima Njemačke.

“Prošle godine je zbog pandemije virusa korona bilo brojnih problema, naročito u vezi sa izdavanjem viza, ali je ove godine i taj problem prilično prevaziđen, zahvaljujući naporima Privredne komore Srpske i saradnji sa novim predstavnicima Ambasade Njemačke u BiH”, rekao je Stanišljević, koji je i predstavnik privrednog društva “Vranica”, koje je korisnik detašmana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *