Upisna groznica na javnim univerzitetima u Srpskoj: Uz dobru pripremu lakše do indeksa

Upisna groznica na visokoškolskim ustanovama širom Srpske polako počinje, a da bi nadogradili znanje i bolje se spremili za prijemni ispit većina javnih fakulteta budućim brucošima na raspolaganje je stavila pripremnu nastavu, koja je uglavnom besplatna.

Pripremna nastava za učenike završnih razreda gimnazija i srednjih škola na većini visokoškolskih ustanova održava se nekoliko sedmica pred prijemni ispit, koji je planiran krajem juna, a ima i onih koji su već počeli da buduće brucoše spremaju za polaganje prijemnog ispita, piše “Glas Srpske“.

Pripremnu nastavu već pohađaju oni koji planiraju da svoje znanje nadograde na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci.

Prema riječima prodekana za nastavu na PMF-u Radoslava Dekića pripremna nastava iz matematike je počela, održava se subotom i besplatna je za sve zainteresovane.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović istakao je da ove godine početkom juna organizuju pripremni nastavu iz matematike.

– Pripremna nastava traje 30 časova i mogu svi da je pohađaju, bez obzira na to na koji će se fakultet upisati. Učenici završnih razreda srednjih škola, koji planiraju da nastave dalje, imaće dovoljno vremena da savladaju gradivo koje će biti na prijemnom ispitu – kazao je Popović.

Dodao je da je na ovom fakultetu pripremna nastava, koju će izvoditi profesori matematike, besplatna.

– Zainteresovani srednjoškolci imaju mogućnost da se prijave putem veb stranice fakulteta, gdje osim obrasca za prijavu mogu naći materijale i pogledati promotivni video o tome zašto se upisati upravo na ovaj fakultet – istakao je Popović.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci Saša Čvoro kazao je da je pripremna nastava na ovoj visokoškolskoj ustanovi planirana u periodu od 15. maja do 16. juna te da će biti izvedena kroz 20 časova ili pet sedmica, dok je cijena po oblasti 120 KM.

Dodao je da će ovu vrstu nastave biti moguće pratiti onlajn.

Dekan Medicinskog fakulteta Foča Dejan Bokonjić je kazao da ova visokoškolska ustanova nema klasičnog programa za pripremu nastave, ali da svi zainteresovani srednjoškolci u maju i junu mogu doći na predavanja iz hemije ili biologije.

– Važno je da se samo na vrijeme jave da bismo mogli da se organizujemo – rekao je Bokonjić.

Upis

Konkurs za upis nove generacije studenata na javnim univerzitetima biće objavljen 7. juna na internet stranici i u dnevnim novinama, dok je polaganje prijemnog ispita predviđeno za 26. jun. Prijem dokumenata za upis studenata u novoj akademskoj 2023/2024. godini planiran je od 19. do 23. juna, a upis primljenih kandidata je planiran od 3. do 7. jula. Konkurs za upis u drugom upisnom roku biće objavljen 16. avgusta, dok prijem dokumenata za polaganje prijemnih ispita traje od 28. avgusta do 1. septembra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *