Ulagati u nauku i obrazovanje /VIDEO/

U bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” juče je održana konferencija za novinare nakon Prvog foruma obrazovanja “Mladi na pragu poslovnog svijeta” u Bijeljini, na kojem su svoja znanja i iskustva prenijeli eminentni stručnjaci iz oblasti medicine i dualnog obrazovanja.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse doktor Srđan Lalić i koordinator Prvog foruma obrazovanja Bijeljina 2021. sa Univerziteta Istočno Sarajevo rekao je da je danas predstavljeno kvalitetno dualno obrazovanje Austrije, možda i jedan od najboljih primjera obrazovanja u EU.

“Grad Bijeljina pokazuje da ima snagu, privredu i privrednike, koji pomažu da oba ciklusa obrazovanja dobijemo i na našim prostorima”, rekao je Lalić.

Doktor Hagen Hohrajner iz Graca rekao je da medicinske nauke predstavljaju okosnicu dualnog sistema obrazovanja, te konstatovao da i Republika Srpska, kao i u EU ima dobru zakonsku regulativu u tom pogledu.

On je istakao da je impresioniran zbog truda koji su bijeljinska Bolnica i zdravstvo Srpske uložili u razvoj dualnog obrazovanja.

Direktor bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što ova zdravstvena ustanova učestvuje u ovom eminentnom skupu i prvom forumu obrazovanja, ne samo u Bijeljini, nego i u široj regiji.

“Bijeljinska bolnica mnogo ulaže u nauku, u obrazovanje”, rekao je Maksimović, podsjetivši da je prošle godine odmah po preuzimanju funkcije potpisao Protokol o saradnji sa dekanom Medicinskog fakulteta u Foči, a nakon toga je potpisan isti protokol i sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci.

Redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu Mirko Savić rekao je novinarima da je Univerzitet koordinator dva erazmus plus projekta koji se realizuju u BiH i da je tema ove sesije kooperacija akademske zajednice sa kompanijama, sa privredom.

Prema njegovim riječima, jedan je projekat “dual-si” kojim se pokušava primijeniti dualno obrazovanje u visokom obrazovanju BiH, a drugi je razvoj vanrednih studija i kratkih ciklusa učenja u visokom obrazovanju BiH “Partiš” /PARTISH/.

Profesor i dekan na Medicinskom fakultetu u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je misija Univerziteta Istočno Sarajevo, time i Medicinskog fakulteta u Foči, da mlade ljude pokuša zadržati na ovim prostorima.

On je naglasio da je ideja da dio studiranja studenti koji su u Foči provode i u bijeljinskoj bolnici.

“Ovdje ima mnogo izuzetnih mladih kolega koji već sada izvrsno rade svoj posao, a neki su na putu da počnu da rade”, rekao je Bokonjić.

Bolnica “Sveti vračevi” učestvovala je u organizaciji Foruma obrazovanja održanog u Bijeljini, zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, kao i bijeljinskim Fakultetom poslovne ekonomije i preduzećem “Elvako MetPro”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *