Ukrstili ražnjeve na “Stanarskom ražnjoboju” /VIDEO/

Nijedan ražanj nije ručnu pokretan tokom pripreme pečenja na manifestaciji “Stanarski ražnjoboj”, ali to nije spriječilo takmičare da pripreme petnaestak vrsta svinjskog i jagnjećeg pečenja.

Milomir Stanković iz Ljeskovih Voda patentirao je neobičnu metodu pripreme jagnjećeg pečenja.

“To je jagnje u vreći. Priprema je sljedeća – vreća se stavi na sirovo jagnje i zapeče se oko dva sata, onda se skida vreća i potom se jagnje nastavi normalno peći. Dobija se ljepše, mekše meso, svi začini ostaju u toj vreći”, priča Stanković te ističe da je riječ o vreći od papira, a najčešće kaže posluži ona od brašna.

Osim standardnog pečenja, i rolovana prasetina mamila je gastronome u pečenjaru Željka Josića iz Cerovice.

“Kosti se nalaze samo u dijelu glave, sve ostale kosti i hrskavica su povađene. Prase je filovano uz našu recepturu topljenim sirom, šunkom i određenim začinima i travama”, pojasnio je Josić.

Peklo se na drva, ugalj ili u pečenjarama, a Željko Bajić iz Stanara se pohvalio da čuva tradicionalni način čišćenja praseta prije nego što dospije do ražnja, što kasnije daje poseban ukus mesu.

“Čišćenje se obavlja uz pomoć slame, bez ikakvih drugih dodataka. Pravi se podloga od slame, pomalo palite da nigdje koža ne pukne, a da sva okolna nečistoća i dlaka bude uništena, i to se poslije toplom vodom i četkama očisti. Meso je bilo 24 sata u solnom pajcu i dva dana u dimu”, pojasnio je Bajić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *