Rješava se problem vodosnabdijevanja u majevičkim selima /VIDEO/

Od rada na svojim gazdinstvima danas živi oko 90 odsto m ještana majevičkog kraja. Problem vodosnabdijevanja do danas nije riješen. Brojna planinska izvorišta u ljetnim mjesecima presuše, a upitan je i kvalitet vode.

Kroz IFAD-ov projekat vrijedan 400.000 KM, opština Čelić započela je realizaciju hidroakumulacije na rijeci Šibošnici, rok za završetak radova je 15. april.

Izgradnjom potisnog cjevovoda, koji zajednički realizuju sa susjednom Opštinom Lopare, mjesna zajednica Koraj, konačno će imati dovoljne količine vode. Projekat vrijedan 200.000 KM finansiraju opština Čelić i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

U MZ Koraj gdje se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom u najvećoj mjeri voćarstvom jedan je od gorućih, kažu mještani.

Dovoljne količine vode koja će se obezbijediti realizacijom ovog projekta, biće od velike koristi kako za domaćinstva tako i za poljoprivrednu proizvodnju ovog kraja. Pripreme za novu proizvodnu sezonu su u punom jeku, radovi na agrotehnici su u punom jeku.

Mještana je kažu sve manje u majeviočkim selima. Međutim svakodnevno se radi na izgradnji putne infrastrukture, kako bi se poboljšali uslovi života, onih koji su ostali ili se ipak vraćaju na svoja ognjišta.

Može se i od poljoprivrede obezbijediti egzistencija, priča Simo, ali priznaje da su ipak mnogi mještani poslovni angažman pa i život započeli u inostranstvu.

Simo uzgaja krušku jabuku i šljivu, a kako kaže do sada je najveći problem i prilikom plasmana roda predstavljala loša putna infrastruktura. Zajedničkim sredstvima mještana i opštine put se gradi u dužini od oko tri kilometra.

Paralelno sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica BiH u povratničkim naseljima na Majevici, realizuje se i projekat elektrifikacije, vrijedan 150.000 KM, što bi trebalo da podstakne održivi opstanak na ovim područjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *