Ukidanje nameta spas za privrednike

Suspenzija naplate putarine, precizna evidencija raspoložive radne snage i uvođenje regresa i toplog obroka u poreska oslobađanja onda kada privredni subjekti ne pripremaju samostalno hranu za radnike, neke su od mjera koje je Privredna komora RS predložila Vladi Srpske u cilju rasterećenja privrede i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja.

Na ovaj korak odlučili su se uzimajući u obzir aktuelnu situaciju uzrokovanu stalnim rastom cijena sirovina, repromaterijala i energenata. Upravni odbor komore predlaže izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak po hitnom postupku tako da se u poreska oslobađanja uvrsti regres i topli obrok. Smatraju i da je zbog ravnopravnijeg sistema oporezivanja potrebno definisati i uvesti platne razrede prilikom oporezivanja poreza na dohodak, po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju.

Jedna od mjera podrške privredi bila bi, kako su naveli i suspenzija naplate akcize za puteve, kao vrste indirektnog poreza, te za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva do kraja godine, a na taj način bi se djelimično ublažili negativni efekti energetske krize koji dovode do enormnog skoka cijena naftnih derivata.

– Na tržištu rada evidentan je veliki nedostatak radne snage u svim sektorima privrede i neophodno je hitno uvesti promjene u sistemu vođenja evidencije, tako da se precizira broj nezaposlenih koji su spremni da rade – naveli su u Privrednoj komori.

Osim toga, u komori su istakli i da je potrebno izraditi zakon o preradi drveta koji bi na adekvatniji način regulisao prioritetno snabdijevanje šumskim drvnim sortimentima domaćih prerađivača. Podsjećaju i na neophodnost primjene klauzule o promjenjivosti cijene u postupku javnih nabavki, a što je posebno značajno za građevinski sektor.

Osim toga, Upravni odbor Privredne komore ne slaže se sa načinom izmjene odluke o najnižoj plati u Srpskoj za ovu godinu, te izmjeni odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radnicima, kojima su nametnuta dodatna opterećenja privrednim subjektima bez mogućnosti dostavljanja primjedaba ili komentara.

Ekonomista Marko Đogo kaže da godinama nije dovoljno ulagano u tehnološki napredak privrede i povećanje produktivnosti, pa je i to jedan od razloga za trenutno stanje u privredi.

– Minimalna cijena rada se stalno podiže, ali je i dalje preniska za životni standard, ali za privredu, posebno za niskokvalifikovane djelatnosti postaje veliko opterećenje. U posljednje četiri godine minimalna cijena rada povećana je 44 odsto. Mnogo je korektnije ono što Srbija najavljuje, povećava se minimalna cijena rada, ali ne na teret poslodavaca već kroz subvenciju države. To bi bila osnovna mjera koju bi kod nas privreda trebalo da traži. Samo tako vraćao bi se novac stanovništvu i rasteretila privreda – rekao je Đogo.

Predsjednik odbora Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu Dejan Mijić rekao je za “Glas” da je to udruženje još prije dva mjeseca Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uputilo zahtjev za ukidanje akciza, putarine i smanjenja PDV-a.

– UIO je to podržala, međutim dalja procedura jeste da to usvoji Savjet ministara, a od njih još nema odgovora. Prevoznici su dovedeni u bezizlaznu situaciju sa ovolikim poskupljenjem goriva u uslovima gdje je ograničen rast cijena naših usluga. Jedino možemo očekivati pomoć naše Vlade, a od Sarajeva ne očekujemo ništa – rekao je Mijić.

 Vanredno stanje

U Privrednoj komori RS smatraju da bi Vlada trebalo da hitno pristupi primjeni principa upravljanja u kriznim situacijama, jer je trenutna situacija bliska vanrednom stanju i posvetiti se formiranju kriznog menadžmenta, u cilju hitnog djelovanja i definisanja mjera za ublažavanje posljedica krize.

– Rješenje može biti i u uvođenju vanrednog stanja po uzoru na Mađarsku – naveli su u komori.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *