Ugrožen jedan od najvažnijih postratnih procesa: Institucija van zakona

Nijedan od tri ključna organa upravljanja, rukovođenja i nadzora u Institutu za nestala lica BiH ne funkcioniše u svom punom kapacitetu, a porodice nestalih iz Srpske ne odustaju od tvrdnje da ta institucija, sada već nakon deceniju i po postojanja, nije ispunila ono što se od nje očekivalo kao ni republički predstavnici na toj adresi.

Ključnu strukturu Instituta za nestala lica čine Upravni odbor, koji već godinama ima epitet “privremeni”, što mnogi osporavaju sa pravne strane te Kolegijum direktora i Nadzorni odbor, a uz to je formiran Savjetodavni odbor radi ostvarivanja interesa članova porodica nestalih osoba, piše “Glas Srpske“.

Nadzorni odbor, s druge strane, ima tri člana, čiji mandat traje četiri godine i prema pravilima ne mogu biti reizabrani, a odluke donose takođe konsenzusom. Međutim, članovima su mandati istekli krajem 2010. godine te nikada od tada nije imenovan novi saziv, ali su nastavili da obavljaju poslove, sve do početka 2021, kada je član iz reda srpskog naroda preminuo. Imajući u vidu da je propisano da odbor ima tri člana i da odluke donosi konsenzusom, rad odbora je onemogućen, a pale su u vodu i najave da bi i taj odbor mogao da dođe u svojevrsni privremeni status.

Članovi Kolegijuma direktora se rotiraju na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci, a odluke donose konsenzusom. Međutim, ni to neće biti moguće u dogledno vrijeme s obzirom da je član Kolegijuma direktora iz reda bošnjačkog naroda Mujo Hadžiomerović preminuo polovinom jula ove godine. 

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila godinama već traže reorganizaciju Instituta ili njegovo ukidanje zbog jasnih opstrukcija kada je riječ o traženju nestalih lica koji su srpske nacionalnosti. Sad su otišli korak dalje, otvoreno zatraživši, nezadovoljni radom Instituta, da član Kolegijuma direktora iz reda Srba Nikola Perišić podnese ostavku.

Predsjednica Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ističe za “Glas” da su šokantni podaci o broju identifikovanih lica od početka rada Instituta koji idu u prilog svim tvrdnjama da nije ispunio očekivanja zbog kojih je i osnovan.

– Sve bukvalno stoji u mjestu. Pronađenih i identifikovanih lica srpske nacionalnosti je, od početka rada ovog instituta, 59 za 15 godina. Katastrofa i želimo da javnost to zna, ali i institucije Srpske koje mogu stati iza nas u namjeri da otkočimo ovaj proces i krene tempom kakav su imale komisije. Svjesni smo da je prošlo mnogo godina od rata, da je moguće imati uspjeh kao tada, ali ovo sada je poražavajuće – rekla je Graorčeva.

Podvlači da porodice traže raspisivanje konkursa za članove odbora koji je godinama već “privremeni”, dodavši i to da Perišić u tom institutu ne zastupa sebe, već porodice nestalih iz reda srpskog naroda.

– Porodice su i tražile revolt jer se ništa ne radi i zbog toga su svi naši zahtjevi i zaključci. Zato smo i tražili da, ako ništa drugo, odreaguje i sa te moralne strane, a čujemo kako kaže da ga je postavio Upravni odbor. Isti onaj “privremeni” odbor pa makar da ga je postavio predsjednik Republike, ako posao nije urađen kako treba postoji moralna obaveza da se povuče – rekla je Graorčeva.

Perišić, s druge strane, ističe da ga niko nije pozvao na razgovor za koji je, tvrdi, uvijek spreman. Za odluku Republičke organizacije, kaže, da je čuo iz medija te da smatra da je ishitrena.

– Mora da preovlada razum, a ja sam za razgovor. Privremeni upravni odbor je, prije svega, stvar suosnivača i Savjeta ministara. To je adresa, a apelujem da porodice dođu u institut i biće im predočena dokumentacija sa kojom mi raspolažemo – rekao je Perišić za “Glas” i potvrdio da bi uskoro mogao da bude raspisan konkurs za bošnjačkog člana Kolegijuma direktora.

Inicijativa

Da je potrebno što hitnije formirati radnu grupu za izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH, radi izmjena Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, tražio je nedavno poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić. U inicijativi koja je bila u parlamentarnoj proceduri naveo je da trenutna upravljačka struktura Instituta nije u skladu sa zakonom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *