Ubrzan proces imunizacije u Srpskoj /VIDEO/

Više od 150.000 stanovnika u Srpskoj primilo je  prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a preko 70.000 obje. Cilj je da do kraja juna u Srpskoj prvom dozom bude vakcinisano više od 200.000 lica. 

Resorni ministar Alen Šeranić izjavio je da  uz vakcinaciju protiv virusa korona, mora biti održan i proces redovne imunizacije što je veoma važno za zdravlje djece. Republika Srpska se nalazi u fazi epidemiološke situacije. Brojevi pokazuju da je mnogo manje zaraženih na dnevnom nivou i hospitalizovanih u bolnicama sa težom kliničkom slikom.

Dva javna medicinska fakulteta su protekle zime radila serološku studiju, koja je pokazala da oko 35 do 40 odsto stanovnika ima antitijela na virus korona, dok je prokuženost među zdravstvenim radnicima i veća.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, izjavio je da je zadovoljan što je Srbija nadomak 50 odsto vakcinisane punoljetne populacije bar jednom dozom. On je ukazao da je poseban problem indijski, odnosno delta soj korone, koji bi mogao da se pojavi i u Srbiji. Istakao je da su u riziku da delta soj opstane među mladima i da tako budu u ozbiljnoj situaciji na jesen.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da očekuje da danas u Srbiji bude više od 50 odsto punoljetnih vakcinisanih građana. Tokom vikenda vakcinisano je oko 14 hiljada stranih građana.

U Sloveniji se, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju, dodatno ublažavaju restriktivne mjere protiv virusa korona koje se odnose na maloprodaju, servise, javna i crkvena okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *