U Srpsku stigao prvi kontigent mineralnog đubriva iz Turske; Biće jeftinije za 15 do 20 odsto /VIDEO/

Čekali su poljoprivrednici a s njima i  domaće tržište sjetvenih repromaterijala,  gdje je već neko vrijeme evidentan deficit mineralnog đubriva, da ono obećano iz Turske stigne na područje Bosne i Hercegovine. Prve ugovorene količine stigle su ovih dana u Gradišku.

Predstavnik kompanije “Golić trejd” Aleksandar Golić kaže da su iz Turske stigle prve količine od 3.000 tona mineralnog đubriva KAN za prihranu biljaka koje će biti dostupne poljoprivrednim proizvođačima po povoljnijim cijenama.

“Cijene ovog đubriva će biti znatno niže od aktuelnih tržišnih cijena za 15 do 20 odsto”, rekao je Golić.

Staša Košarac kaže da je isporuka realizovana zahvaljujući uspješnim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije “Golić trejd” iz Gradiške u koordinaciji sa Ambasadom Turske u BiH.

Košarac je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske adekvatno reagovalo po ovom pitanju te izrazio očekivanje da će i FBiH postupiti identično.

Resorno ministarstvo je na zahtjev Vlade Republike Srpske izvršilo sve pripremne aktivnosti da bi se spoljnotrgovinski promet mogao odvijati u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom”, istakao je Košarac.

Evidentno je da će zbog nešto nižih cijena po kojima će se ovo đubrivo naći u prodaji i interesovanje poljoprivrednika biti bolje, s obzirom da su kukuruz zasijali uz redukovanu primjenu đubriva, te da sada treba realizovati prihranu ovog usjeva, kako bi se ovoj ratarici bar donekle obezbijedili bolji uslovi za rast i dalji razvoj biljke.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.