U Srpsku do sada stiglo oko 300.000 vakcina; Epidemiloška situacija stabilna /VIDEO/

U RS danas  dеvеt novozaraženih virusom korona  i pеt smrtnih slučајеvа. Cilj je da se u Republici Srpskoj vakciniše oko 50 odsto građana, a do sada je u Srpsku stiglo oko 300.000 vakcina , kažu nadležni.

Virus korona potvrđen je kod još devet osoba u Republici Srpskoj, dok je preminulo pet osoba srednje i starije dobi. U posljednja 24 časa, testirano je 339 laboratorijskih uzoraka, a pozitivne su  tri osobe su iz Bijeljine, po dvije iz Banjaluke i Vlasenice, a po jedna iz Prijedora i Prnjavora. Na području Bijeljine epidemiološka  situacija je blago stabilna . Na liječenju se nalazi 15 pacijenata , od čega pet na mehaničkoj potpori. Riječ o bolesnicima starije životne dobi  koji uglavnom imaju obostranu upalu pluća

U  Republiku Srpsku do sada je  stiglo oko 300.000 vakcina protiv virusa korona. U  posljednjih 15 do 20 dana značajno je  ubrzan  proces imunizacije  vakcinama Sinofarm i Sputnjik, koje su dopremljene kroz direktne nabavke Srpske.

Prema Šeranićevim riječima, cilj je da se u Republici Srpskoj vakciniše oko 50 odsto građana.Do sada je u RS  vakcinisano oko 118.200 lica prvom dozom, dok je obje doze primilo 32.800 lica. Šeranić kaže da će povećan broj građana koji se vakcinišu usloviti da mjere u narednom periodu budu relaksiranije, odnosno da epidemija bude pod kontrolom.

Kada je riječ o posljedicama pandemije na zdravlje građana, Šeranić je naveo da su one vidljive i da se rade različite vrste naučnih studija koje ukazuju na značajne neurološke i kardiološke posljedica bolesti izazvane virusom korona. Već smo imali slučajeve gdje su i lica mlađa od 65 godina, koja su prebolovala kovid, naprasno umirali zbog moždanog i srčanog udara – napomenuo je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *