U sezoni svinjokolja prati se stanje na tržištu mesa i stoke /VIDEO/

Počela je sezona svinjokolja u Semberiji, a na imanjima gdje svinjska kuga nije poharala svinjarsku proizvodnju biće i kvalitetnog domaćeg mesa u izobilju. Ipak pomno se prati stanje na tržištu stoke i mesa, gdje je evidentan rast cijena.

Sve što na tržištu ima možemo mi proizvesti kažu vrijedni semberski poljoprivrednici. Priznaju proizvodni ciklus kada je o tovu svinja i proizvodnji mesa riječ nije lak, ali oni koji su na individualnim imanjima uspjeli sačuvati svinje koje gaje uglavnom za vlastite potrebe od afričke svinjske kuge sada mogu biti zadovoljni jer cijene mesa na tržištu nisu jeftine.

Tradicionalni svinjokolj u Semberiji u punom je jeku, posla će kažu i oni koji ga obavljaju uslužno biti sve do Nove godine i Božića. Na imanju porodice Beronja spremljena je ovih dana bogata zimnica od mesa koju su obezbijedile tri svinje koje su u tovu bile oko godinu dana. Mnogi se obraduju čvarcima koji su u posljednje vrijeme postali veoma tražen delikates koji je na jakoj cijeni.

Prodavci i prerađivači mesa tvrde da dobra roba bez obzira na cijene uvijek nađe svog kupca.

Gdje svinjska kuga nije poharala imanja i svinjarsku proizvodnju biće i svinjokolja pa tako i kvalitetnog domaćeg mesa na prazničnoj trpezi u izobilju… A kada je riječ o stanju cijena na bijeljinskoj Stočnoj pijaci danas je barometar izgledao ovako. Cijena jagnjadi po kilogramu žive mjere kreće se od sedam i po do osam maraka, ovce od tri do četiri marke, krmače po kilogramu žive mjere prodavale su se po cijeni od tri i po marke, prasada šest maraka, svinje u klasi pet, a svinje van klase četiri marke. S druge strane za 100 kilograma ječma treba izdvojiti 45 maraka, isto toliko košta i 100 kilograma pšenice, dok 100 kilograma kukuruza košta 55 maraka.

PIJAČNI BAROMETAR

CIJENE STOKE:

Jagnjad – 7.50 – 8.00 KM

Ovce  3.00 – 4.00  KM

Krmače 3.50  KM

Prasad 6.00 KM

Svinje u klasi 5.00  KM

Svinje van klase 4.00 KM

CIJENE STOČNE HRANE

Ječam 100kg – 45.00 KM

Pšenica 100kg –  45.00 KM

Kukuruz 100kg -55.00 KM


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *