U prtljagu kriju desetine hiljada evra

Maksimalna suma novca koja se smije nositi sa sobom pri prelasku granice je 10.000 evra, ali da ima i onih koji u ličnom prtljagu, slučajno ili namjerno, pokušavaju prenijeti mnogo više, svjedoče podaci da su carinici i graničari u ovoj godini zaplijenili gotovinu tešku ukupno 225.000 maraka.

Novac su u evrima i dolarima pokušali da prokrijumčare državljani BiH, ali i stranci sa pasošem Bangladeša i Libije.

U Graničnoj policiji BiH ističu da su za devet mjeseci ove godine privremeno oduzeli 71.855 maraka, a novac je pronađen prilikom pretresa putnika, vozila i stvari.

– Najveći dio privremeno oduzetog novca potiče iz krivičnih djela koja su počinjena u unutrašnjosti BiH. Jedan od primjera desio se na graničnom prelazu Rača, kada su naši pripadnici prilikom detaljnog pregleda vozila koje je izlazilo iz BiH pronašli 16.835 evra. Putniku je privremeno oduzeto 6.835 evra s obzirom na to da je iz zemlje dopušteno iznijeti 10.000 – naveli su u Graničnoj policiji BiH.

Znatnu količinu novca zaplijenili su i Službenici Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji su ove godine otkrili dva devizna prekršaja u vezi sa neprijavljivanjem novca i jednu lažnu prijavu.

– Preko Aerodroma Sarajevo državljanin Bangladeša pokušao je da prokrijumčari 32.000 evra prilikom ulaska u BiH, dok je jedan naš državljanin ilegalno iz zemlje pokušao da iznese 13.000 evra i taj slučaj je otkriven na Aerodromu Tuzla. Pokušaj lažne prijave otkriven je kod državljanina Libije koji je htio da iznese višak novca od 32.800 američkih dolara preko Aerodroma Sarajevo. Novac se nalazio u ličnoj prtljazi putnika – rekli su u UIO.

Dodaju da su putnici, osim novca, nastojali da krijumčare i raznu drugu robu, pa su se kao “plijen” carinika našli i tekstil, duvan i cigarete, uređaji za domaćinstvo, prehrambene namirnice, satovi, pa čak i lepeze.

– Vrijednost oduzete robe od januara do avgusta ove godine je iznosila 5,11 miliona maraka, a najvredniji je “plijen” Regionalnog centra Tuzla čiji su službenici oduzeli robu vrijednu 1,56 miliona KM – rekli su u UIO.

Prema podacima Uprave, šverceri su mahom nastojali da prenesu tekstil, a vrijednost oduzetih količina veća je od 1,47 miliona KM. Zanimljivo je da su putnici pokušavali da prokrijmčare i kabaste stvari poput motocikla, namještaja, auto-prikolice, bicikla, motora, a vrijednost zaplijenjene robe tog tipa je iznosila oko 75.000 maraka. 

– Zaplijenjene su i vage vrijedne 100 maraka, ali i igračke čija je procijenjena vrijednost 1.960 KM. Bilo je i onih koji su ilegalno preko granice pokušavali da prenesu i snijeg sprej vrijedan 69.810 maraka – pokazuju podaci UIO.

Procedura

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine. Obrazac se može dobiti na svim međunarodnim graničnim prelazima od carinskih službenika ili preuzeti sa internet stranice njnjnj.uino.gov.ba, a nakon popunjavanja putnik ga predaje carinskom službeniku.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *