U prošloj godini u sigurne kuće zbrinute 83 žrtve nasilja u porodici

U Republici Srpskoj funkcionišu tri sigurne kuće koje su u nadležnosti Ministarstva porodice, omladine i sporta, gdje su u prošloj godini bile zbrinute 83 žrtve nasilja u porodici, rečeno je Srni u ovom Ministarstvu.

Sigurnim kućama upravljaju pravna lica Organizacija žena “Lara” iz Bijeljine, Fondacija “Udružene žene” iz Banjaluke i Udruženje građana “Budućnost” Modriča.

Prema evidencijama Ministarstva, u 2021. godini u sve tri sigurne kuće su bile zbrinute 84 žrtve nasilja u porodici, i to 34 žene i 50 djece, koje su boravile ukupno 8.219 dana.

Prema podacima iz 2022. godine, u sigurnim kućama su bile zbrinute 83 žrtve od čega je 25 žena i 58 djece, koje su u sigurnim kućama boravile 7.203 dana.

Smještajni kapaciteti u sve tri sigurne kuće su 55 mjesta i to u Organizaciji žena “Lara” Bijeljina 15, Fondaciji “Udružene žene” Banjaluka 24 i Udruženju građana “Budućnost” Modriča 16.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta na osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Pravilnika o načinu dodjele sredstava sigurnim kućama raspisuje i vrši dodjelu sredstava sigurnim kućama za privremeno zbrinjavanje, siguran smještaj i pomoć žrtvama nasilja u porodici, putem konkursa”, navode iz ovog ministarstva.

Konkurs se raspisuje četiri puta godišnje, a iz Ministarstva navode da sigurne kuće imaju dovoljno smještajnih, kadrovskih i stručnih kapaciteta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *