U pripremi prijedlog da eparhija zvorničko-tuzlanska opet bude mitropolija

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je da je u pripremi prijedlog da ova eparhija ponovo dobije rang mitropolije koji je imala do 1920. godine, objavljeno je na sajtu Eparhije.

“Pripremamo dokumentaciju i predaćemo Svetom sinodu i Komisiji za Ustav Srpske pravoslavne crkve predlog da naša eparhija ponovo dobije rang mitropolije”, rekao je vladika Fotije.

Episkop Fotije kaže da je to potrebno upravo sada, zbog iskušenja u bivšim jugoslovenskim republikama, budući da je postojanje samo jedne mitropolije vrlo često povod za crkveni secesionizam što nije blagosloveno.

“To nije dobro. Moramo pokušati sada još neke eparhije, koje imaju uslove za to propisane Ustavom, da i oni postanu mitropolije, ne samo glavni gradovi bivših jugoslovenskih republika, kao što su Sarajevo, Zagreb, Skoplje, Podgorica. Time se sprečava potencijalno odvajanje dela Crkve od matice SPC”, naveo je episkop Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski rekao je da su tom idejom bili oduševljeni ljudi u starom sjedištu u Zvorniku, kao i Bijeljini, Brčkom i Tuzli.

“Nadamo se da će naš vrh Crkve čuti molbu i potrebu naše eparhije da nam se vrati taj status mitropolije kako smo to kroz vekove imali. Sve uslove imamo, broj parohija, manastira, veroučitelja, narod uopšte, sve to ispunjavamo, sve to imamo, sad samo treba dobra volja i da se čuje glas vapijućeg u pustinji, a to smo sada svi mi”, rekao je episkop Fotije.

Vladika je izrazio želju da to bude uvaženo i da bude možda i na ovom majskom Saboru, ali ako ne, naveo je, onda će to da radi Komisija kada bude bilo moguće.

“Želim da vas obavestim o tome i da vas zamolim da se molite Bogu da to bude. Ne da bismo se mi gordili i da bismo se uzdizali, nego zato što to ova eparhija zaslužuje i zato što je bila mitropolija godinama sve do 1920. Tako treba da se vrati i onda će nam to biti povod da budemo još aktivniji još prilježniji u služenju u borbi za svoje svetinje, ali sa druge strane i u misiji i propovedi koju treba da činimo”, istakao je vladika Fotije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *