U Bijeljini razgovarano o problematici traženja nestalih Srba

Prema podacima Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Republika Srpska potražuje još 1.646 lica, a više od 650 posmrtnih ostataka čeka identifikaciju u spomen-kosturnicama. Porodice nestalih koje su se okupile na okruglom stolu u Bijeljini gdje je razgovarano o problematici traženja nestalih srpske nacionalnosti kažu da je to njihova bolna rana jer se ne mogu saglasiti sa dosadašnjim tempom traženja njihovih najmilijih.

Prema podacima Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Republika Srpska potražuje još 1.646 lica, a više od 650 posmrtnih ostataka čeka identifikaciju u spomen-kosturnicama. Porodice nestalih koje su se okupile na okruglom stolu u Bijeljini gdje je razgovarano o problematici traženja nestalih srpske nacionalnosti kažu da je to njihova bolna tačka jer se ne mogu saglasiti sa dosadašnjim tempom traženja njihovih najmilijih. Milka Kovačić traga za posmrtnim ostacima supruga Božidara. Nestao je 1992. godine, a za nju cijeli proces traženja ide razočaravajuće sporo.

Ako proces traženja nestalih bude nastavljen dinamikom kao do sada, vjerovatno mnogi neće dočekati da riješe pitanje bliske nestale osobe, kažu u Udruženju nestalih “Semberije i Majevice” koje je na okrugli sto “Pravda za nestale” pozvalo i predstavnike kantonalnih i okružnih tužilaštava, ali oni se pozivu, kaže Smilja Mitrović, nisu odazvali.

To što se predstavnici kantonalnih tužilaštava nisu pojavili danas u Bijeljini i što nisu sjeli za isti sto sa porodicama nestalih sa područja ove regije, poruka je kaže Mitrovićeva da je sve teže do bilo kakvog pomaka u rješavanju problema.

Ni Milka Kovačić sa početka ove priče, ne očekuje da će se nešto promijeniti na bolje po pitanju traženja nestalih srpskih žrtava, prošle su podsjeća i tri decenije a po tom pitanju nije urađeno ništa. Međutim, porodice nestalih iz Republike Srpske neće odustati od traganja za svojim najmilijim, naglašava predsjednica Udruženja porodica nestalih “Semberije i Majevice”.

Za razliku od predstavnika Tužilaštva na okruglom stolu”Pravda za nestale” prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale BiH. Nikola Perišić, predsjedavajuući Kolegijuma Instituta iznosi podatak da se u BiH traga za 7.608 nestalih lica.

Vrijeme u ovoj priči nije saveznik, pa se i danas nameće pitanje ko je zakazao u procesu traženja nestalih.

Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje nestalih “Semberije i Majevie” na ovom se području još uvijek traga za još 58 osoba.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *